Mikrotalasna rerna se vrlo često koristi u domaćinstvu, ali postoje namirnice koje ne bi trebalo podrgevati ili spremati u njoj.
Među njima su mesne prerađevine jer sadrže konzervans koji podgrevanjem postaje još štetniji. Prema studiji objavljenoj u časopisu Food Control, ponovno zagrevanje mesnih prerađevina podstiče oksidaciju holesterola.
Pročitajte još: Devojke, evo REŠENJA! Za čišćenje četke za šminku treba vam sapun i LEGO KOCKA (VIDEO)
Pirinač takođe ne treba podgrevati u mikrotalasnoj rerni jer može izazvati trovanje. Sirovi pirinač sadrži bakterije koje su otporne na kuvanje, ali se razmnožavaju na sobnoj temperaturi čim ga izvadite iz mikrotalasne rerne, što može dovesti do smetnje sa probavom.
Piletina je osetljiva namirnica, kao i spanać.
U veoma osetljive namirnice spada i piletina. Trebalo bi da znate da mikrotalasna ne ubija bakterije jer se hrana zagreva samo spolja. Zbog toga osetljive namirnice imaju još veću šasnu za razvoj bakterija, pa je važno da piletinu dobro skuvate.
Lisnato povrće poput spanaća može da sadrži visoku koncentraciju nitrata koji, sam po sebi, nije opasan. Ali ukoliko se pretvori u nitrit, a potom u mikrotalasnoj rerni u nitrozamin, onda deluje kancerogeno.
Pročitajte još: Najmlađa i najslađa šminkerka: Ima četiri godine i već je pravi profesionalac u svom poslu (VIDEO)
Isto važi i za cveklu, ali oprez se savetuje i sa krompirom. Međutim, problem nije samo u podgrevanju, već u načinu čuvanja posle pripreme. Ako se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se uslovi za razvoj određenih bakterija.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU