Kada kuvate komad sirove piletine u mikrotalasnoj, šanse za ravnomerno i temeljno kuvanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije.
Ovaj izum nastao je 1940-ih godina, a mikrotalasna jedan je od najvažnijih kućnih uređaja u svakom domaćinstvu. Iako je namenjena za podgrevanje hrane i brzinsko kuvanje, postoji određena hrana koju nikada ne bi trebalo da zagrevate u njoj.
Kuvana jaja
Kada zagrevate kuvana jaja u mikrotalasnoj, para se nakuplja iz molekula vode uzrokujući povišenje pritiska. Budući da jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju da izdrže sav taj pritisak, što može dovesti do eksplozije samog jaja u mikrotalasnoj ili tokom prvog zagriza.
Pročitajte još: Trik koji će vas oduševiti: Oljuštite i isecite beli luk za DESET sekundi u samo dva poteza (VIDEO)
Šargarepa
Iako se šargarepa može kuvati i zagrevati u mikrotalasnoj, sirova šargarepa, pogotovo ona s korom, može da bude potencijalno opasna. Ako se ne opere pravilno i ima ostataka nečistoće, minerali iz tla mogu da uzrokuju iskre u mikrotalasnoj. Ako se neprekidno događa, to može ozbiljno da ošteti vašu mikrotalasnu.
Prerađeno meso
Za početak, prerađeno meso nije najzdravija hrana jer sadrži velike količine soli, aditiva, hemikalija i konzervansa. Kada tome još dodate mikrotalasno zračenje, nivo holesterola može se povećati, što može dovesti do problema sa srcem. Najsigurniji način zagrevanja je na roštilju ili ploči šporeta.
Čili papričica
Čili paprika, posebno ona jako ljuta, sadrži visok nivo kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kad je kapsaicin izložen elektromagnetnim talasima u mikrotalasnoj, počinje da isparava i može da se zapali! Vatra i dim koji će se ispuštati iz mikrotalasne mogu izazvati iritaciju kože i peckanje.
Piletina
Piletina je glavni krivac za širenje salmonele, pogotovo kada nije pravilno skuvana! Kada kuvate komad sirove piletine u mikrotalasnoj, šanse za ravnomerno i temeljno kuvanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije. Isto se može reći i za ostale komade sirovog mesa. Najbolje je da meso kuvate temeljno, na direktnoj vatri, u tiganju, na roštilju ili pećnici.
Pročitajte još: Vrhunski kuvari otkrivaju zbog čega u smesu za PALAČINKE treba dodati malo PIVA
Paradajz i sos od paradajza
Poput kuvanih jaja, paradajz može prouzrokovati veliki nered kada provodi previše vremena u mikrotalasnoj. Zbog sadržaja tečnosti u sosu od svežeg paradajza i testenine, akumulacija pritiska uzrokuje da se stvaraju mehurići koji iskaču iz tečnosti, ostavljajući mikrotalasnu prekrivenu crvenim mrljama.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU