Piletina je česta namirnica u mnogim domaćinstvima. Kada ne znate šta da napravite za ručak ili večeru, uvek postoji neki recept sa piletinom koji nismo probali
S obzirom na to da je piletina meso koje se najčešće kupuje, dešava se da nekad predugo ostane u frižideru. Tada se pitamo da li je još uvek bezbedna za jelo. Međutim, postoje načini da utvrdite da li i dalje možete da pripremite piletinu.
Miris piletine može otkriti mnogo toga
Ako ste ikada otvorili paket sirove piletine i odmah primetili neprijatan miris, sigurno ste znali da je definitivno pokvarena. Miris pokvarene piletine je posebno oštar i obično miriše na amonijak ili ima miris sumpora, sličan pokvarenim jajima. Iako je miris znak da je piletina loša, nemaju svi isto čulo mirisa, što vas može dovesti u opasnost od trovanja hranom. Međutim, ako sumnjate, postoje i drugi načini da otkrijete da li je vaša piletina bezbedna za jelo, piše The List.
Pročitajte još: Namirnica koja može zameniti brojne LEKOVE: Imate je u kuhinji,a ne znate koliko je korisna
Pokvarenu piletinu možete prepoznati po izgledu
Piletina bi u osnovi trebalo da izgleda sveže golim okom. Ako je sirovo mesto, trebalo bi da bude svetloroze, a mast oko njentreba da izgleda belo. Kada se piletina pokvari, posivi, a mast požuti. Normalno je da sirova piletina malo izbledi jer će kiseonik smanjiti ružičastu boju. Ako je piletina kuvana, trebalo bi da bude bela, a tamni komadi bi trebalo da izgledaju tamnobraon. Ne bi trebalo da ima znakova ružičaste boje koji bi mogli da signaliziraju da je nedovoljno pečena.
Kako održati piletinu svežom i bezbednom za jelo
Prema Upravi za hranu i lekove, sirova piletina može da ostane u vašem frižideru najviše 1 do 2 dana. Nakon toga, bakterije počinju da rastu do nezdravog nivoa.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU