Stefano Cila, poznati italijanski kuvar, otkrio je da za pripremu bolonjeze sosa postoji samo jedan tačan recept koji će vam dati savršenstvo ukusa.
Prvi korak je izbor mesa. Kupite ono sa malo većim proventom masnoće. Izaberite mešano meso, 1 kg govedine i 250 g svinjetine (za četiri osobe).
Šta vam je još potrebno:
- Velika glavica luka
- 2 mrkve
- 100 g celera
- Malo ruzmarina
- 1,5 l pasiranog paradajza
- 100 ml maslinovog ulja
- 200 ml crnog vina
- So i biber
- testenina (preporučuje samo špagete)
Pročitajte još: INTEGRALNI HLEB iz šerpe: Kako ga spremiti? (FOTO/VIDEO)
Stefano kaže da ovaj sos mora da se kuva oko 3 i po sata kako bi se postigao najbolji ukus.
Iseckajte povrće na male kockice, a zatim ga ubacite u lonac u kojem ste prethodno zagrejali maslinovo ulje. Dodajte grančicu ruzmarina i kuvajte na srednjoj vatri oko 5 minuta. Zatim dodajte meso, so i biber, stavite na jaku vatru i kuvajte uz povremeno mešanje.
Kada je meso dobilo smeđu boju, sklonite ruzmarin (ako ste koristili grančice), dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari. Posle toga stavite i pasirani paradajz, a onda sledi kuvanje na laganoj vatri - tri sata i 30 minuta.
Pročitajte još: Ovo je pet NAJČEŠĆIH GREŠAKA koje pravimo kod KUVANJA SUPE
Svakih 10-15 minuta promešajte. Možete da dodate još začina po želji.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU