Izbor između plastične i drvene daske za rezanje zavisi od toga šta ćete seći.
Međutim, ne postoje tačno propisana pravila da se meso reže na plastičnim daskama i da se uglavnom koriste noževi sa zupcima, a povrće na drvenim daskama i da se reže većim noževima. Ta uobičajena praksa je prvenstveno iz praktičnih razloga.
Pročitajte još: Šest iznenađujućih načina za korišćenje MASLINOVOG ULJA u domovima
Drvene daske su odlične za rezanje povrća. Ne preporučuje se da se na takvim daskama seče piletina, jer se delovi mesa zadržavaju u sitnim pukotinama u dasci i teško se peru. S obzirom na to da je lakša za održavanje i čišćenje, plastična daska je praktičnija za sečenje mesa. Takođe, plastične daske ne upijaju mirise tako lako, pa na njoj jeckajte i crni ili beli luk.
Za rezanje čvrstog povrća, poput šargarepe, krompira ili rotkvica koristite drvenu dasku. Čvrsta podloga će vam pomoći da pravilnije izrežete namirnice.
Pročitajte još: Bez hemikalija: Napravite sami smesu za ČIŠĆENJE PROZORA od samo dva sastojka
Veoma je važno da često čistite daske za sečenje, bez obzira na to kog su materijala, kao i da koristite oštre noževe. Tako nećete imati problema sa zaostalom hranom na daskama, a namirnice će biti bolje izrezane.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU