Ako ste i vi među onima koji imaju naviku da sve odlažu na radnu ploču u kuhinji, vreme je za reorganizaciju koja će pomoći da cela prostorija izgleda lepše i urednije.
Stvari koje nisu odložene na svoja mesta prave haos u kuhinji i stvaraju utisak neurednosti i prenatrpanosti.
Evo kojih šest stvari nikad ne biste smeli da držite na radnoj površini:
1. Pribor za kuvanje
Ostavljanje posuda na pultu možda vam se čini odličnom idejom sve dok ne krenete da čistite i shvatite da je pult prekriven lepljivim slojem prašine i masti. Zato svakako posuđe odložite na police ili u fioku koja je blizu šporeta kako biste mogli izvaditi samo ono što vam treba.
Pročitajte još: Znate li kako NAJBOLJE da očistite TELEVIZOR i DALJINSKI UPRAVLJAČ?
2. Noževi
Setovi noževa obično su vrlo nezgrapni i imaju velike držače. Osim toga, ovakav način držanja ih otupljuje, stoga je puno bolja ideja pronaći prostor u fioci za njih.
3. Šoljice
Šoljice za kafu ili čaj izložene na radnoj površini samo skupljaju prašinu, pa ćete ih morati stalno ispirati. Ako nemate prostora u kuhinjskom ormaru, razmislite o tome da šoljice obesite o kuke, bilo unutar ormarića ili s donje strane.
4. Daske za sečenje
Daske za sečenje uvek odložite u ormariće ili fioku kako bi radna ploča izgledala urednije.
5. Posude za odlaganje
Posude za brašno, šećer ili so stavite u ormar ili u špajiz, a nikako na pult. Uštedite prostor na radnoj površini kako bi funkcionisala kao prostor za pripremu hrane, a sve što nije neophodno sklonite u kuhinjske ormare. Ovako ćete smanjiti i neizbežno prljanje posuda.
Pročitajte još: Kako svaki centimetar PROSTORA ISPOD KREVETA iskoristiti za odlaganje stvari?
6. Flaše za ulje
Da, želimo ih nadohvat ruke za kuvanje, ali izgledaju neuredno. Osim toga, što je manje ulje izloženo svetlu, to će duže trajati.
Saveti:
Na radnoj ploči u kuhinji najbolje ne držati ništa. Čak i kad su u pitanju mali uređaji koji se svakodnevno koriste, poput sokovnika, aparata za kafu, blendera, treba dobro razmisliti koliko ih često koristite i koliko su dugo tada u upotrebi. Tačno, ako ih morate stalno uzimati i vraćati, to može poprilično zakomplikovati život. Međutim, ako toster koristite samo nekoliko minuta ujutru, a on vam stoji na pultu 23 sata i preostalih pedesetak minuta, razmislite, da li zaslužuje to "počasno" mesto.
Osim toga, na ovaj način nećete stalno imati zatrpane police i izbeći ćete kopanje po ormarima kad vam baš nešto zatreba.
Pročitajte još: Znate li kako NAJBOLJE da očistite TELEVIZOR i DALJINSKI UPRAVLJAČ?
Treba podsetiti i da na radnu ploču nikad ne treba stavljati posude koje iznosimo iz rerne jer šerpe i tepsije dosežu visoke temperature, što je može oštetiti, pa uvek koristite podmetač. Nikada nemojte stavljati vruće posude na vlažnu ili mokru radnu ploču, a iako je njena površina vrlo čvrsta i otporna, takođe nemojte na njoj koristiti oštre noževe ili druge oštre predmete.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU