Na pijaci treba koristiti svih pet čula, jer povrće mora da se gleda, miriše, proba, dodiruje, ali i sluša.
Prvo pravilo je da na pijaci treba skocentrisano posmatrati šta se nalazi na tezgama. Boja je prvi znak da je povrće sveže. Modri patlidžan mora da ima sjajnu crnu boju, a salata lepe, zelene listove. Međutim, lepa boja je samo prvi korak, jer "nije zlato sve što sija":
Pročitajte još: Bacate braon banane i ljute rotkvice? Evo rešenja za ova i još dva problema
Šampinjoni mogu da provere, pošto nekada i sveži mogu da budu "isprljani" zemljom. Ukoliko su šampinjoni lepe, bele boje treba ih pažljivije osmotriti, jer kapica ne sme da bude odvojena od "nogice". Samo ako su spojene u celinu pečurka je sveža i treba je kupiti.
Puterica je bolja ako se "zaglavičila".
Krastavac i tikvice treba da budu jakih boja i čvrsti na dodir. Grašak mora da bude jarke zelene boje, ali krupna zrna su sigurno stara. Ukoliko je u mahuni, treba je dodirnuti i opipati veličinu zrna, pa ukoliko su mala - grašak je mlad.
Zelenu salatu, takođe, treba pipati. Puterica se lako prepoznaje po obliku listova, ali je uvek bolje kupiti onu koja ima glavicu, a to može da se utvrdi okom i nežnim dodirom kod korena.
Paradajt se ne kupuje očima nego razumom.
Paradajz ne treba "kupovati očima", jer najlepšu boju ima uvozni i savršenog je oblika i veličine. Treba tražiti stare sorte koje su često bleđih nijansi i različitih veličina.
Boranija ume da prevari, pa treba odlomiti vrh i povući ga sa strane gde je spojena. Ukoliko sa odlomljenim vrhom krene i konac - boranija je stara!
Crni luk mora da ima lepu boju, ali je još važnije da bude čvrst. Isto važi i za šargarepu, koju treba noktom blago zagrebati i domaćici će biti jasno da li je sveža.
Crni luk treba pipnuti, mora da bude čvrst.
Pročitajte još: Kako da sečete CRNI LUK BEZ SUZA? Evo rešenja!
Neko vožće i povrće se "sluša". Takav je, recimo, kupus koji mora da ima tup zvuk. Treba kuckati lubenice, dinje i bundeve. Sve ovo ne sme da ima šupalj, već mora da ima "pun zvuk".