Ovo omiljeno bliskoistočno jelo može da se sprema kao čorba, prilog ili uz ostalo povrće.
Nažalost, bamija u Srbiji nije jeftina, pa je dovoljno kupiti pola kilograma, jer je to dovoljno za tri osobe. Treba birati što manju bamiju, jer što je veća to je starija, tvrđa i žilava.
Pročitajte još: ČEKAMO ih godinu dana: Napravite za 20 minuta KNEDLE SA ŠLJIVAMA (FOTO)
Sastojci:
- 500 grama bamije
- veliki crni luk
- 2 paradajza
- 300 grama filea
- so, biber
- 1 čena belog luka
Priprema:
Crni luk se očisti i sitno isecka, pa malo prodinsta u dubljoj šerpi. Svinjski file se iseče na kockice i prodinsta sa crnim lukom. Dinsta se oko 20 minuta, odnosno dok meso ne bude polugotovo.
Gotova je, uz mešanje, kada bamija omekne.
Bamija se dobr opere i tom prilikom se uklanjaju jače dlačice, iseče peteljka i prepolovi. Paradjz se oljušti, isecka sitno. Dva čena belog luka se iseckaju. Sve se to doda meso, kao i kašičica šećera i suvi začin po ukusu.
Pročitajte još: Dosta vam je SALATA? Evo pravog letnjeg osveženja iz ŠERPE koje se kuva 20 MINUTA (FOTO)
Bamija se krčka dok ne omekne. Povremeno mora da se promeša, jer može da se zalepi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU