Neki starinski recepti, zaista pripadaju prošlosti, ali ima i onih kojima je potrebno samo malo doterivanja kako bi bili vredni savremene trpeze
Uzmite na primer pitu od jagoda, običnu i jednostavnu da ne može biti jednostavnija. Međutim, ako u celu priču umešate i sladoled stvari postaju mnogo zanimljivije. Posebna prednost ove pite je ta što zahteva vrlo malo vremena i sastojaka za pripremu, a osim što izgleda fenomenalno, ona ima i neuporedivo dobar ukus.
Pročitajte još: Ovakvu niste probali: Pasta se neodoljivim prelivom postaće vaše omiljeno jelo (RECEPT/VIDEO)
Sastojci za 8 porcija:
- 3 šolje mini pereca
- 4 kašike šećera
- 6 kašika putera
- 700 g sladoleda od jagode
- 900 g jagoda, presečenih na četvrtine
- sok od pola limuna
- 1 polja slatke pavlake
Priprema:
Zagrejati rernu do 180 stepeni. Perece sipati u procesor za hranu i miksati dok se ne dobije tekstura peska. Prebaciti ih zatim u veću posudu i dodati dve kašike šećera. Promešati, pa sipati omekšali puter i silikonskom kašikom sve sjediniti. Dobijenu smesu sipati na okrugli pleh i potisnuti na dole. Prebaciti u rernu i peći oko 15 minuta. Ostaviti nakon toga da se u potpunosti ohladi.
Pročitajte još: Limunada od LAVANDE: Osvežavajuće letnje piće sa divnim aromama (RECEPT)
Sladoled sipati u posudu srednje veličine i razmutiti ga silikonskom kašikom. Tekstura bi trebalo da bude poput gustog testa, ali ne previše tečna. Tako dobijen sladoled premazati preko ohlađene kore, prekriti plastičnom folijom i odložiti u frižider na najmanje 2h, a u idealnom slučaju preko noći.
U trećoj posudi pomešati jagode, sok od limuna i jednu kašiku šećera. Ostaviti jagode da upijaju sok i šećer dok se pravi šlag krem. Slatku pavlaku umutiti sa šećerom, pa preko sladoleda prvo rasporediti šlag i na kraju jagode.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU