Osmisliti jelovnik za Uskrs nije ni malo lak posao za bilo koju domaćicu, pa vam donosimo nekoliko predloga za jednostavnu pripremu ručka od mesa koji se gotovo sam sprema. Dodajte samo mladi luk, svežu zelenu salatu, rotkvice i svi će biti oduševljeni.

1. Jagnjeće pečenje
Ako postoji jelo koje neizostavno krasi uskršnji sto u mnogim domaćinstvima — to je upravo jagnjeće pečenje.
Sočno, mirisno i posluženo sa krompirom, ovo jelo objedinjuje tradiciju, toplinu doma i vrhunski ukus u jednom plehu pa je idealno za Uskrs.
Pripremite se za recept koji ne zahteva kulinarsku diplomu, ali ostavlja utisak kao da ste ga spremali s profesionalnim timom kuvara. Ključ je u aromatičnoj marinadi i laganom, strpljivom pečenju.
Sastojci:
- 1,6 kg jagnjeće butkice s kostima
- 50 ml maslinovog ulja + malo za prelivanje
- 3 grančice origana (listići, krupno iseckani)
- 4 grančice ruzmarina (listovi sa 2 grančice, krupno iseckani)
- kora 1 limuna
- 1 glavica belog luka (čenovi blago zgnječeni)
- 1 sveža crvena ljuta paprika (probušena viljuškom)
- 1 kg krompira (isečenih na deblje kriške)
- 250 ml belog vina
- 250 ml bistre pileće supe
- so, biber po ukusu
Priprema:
Korak 1: Mariniranje
Izvadite jagnjetinu iz frižidera najmanje sat vremena pre pečenja kako bi dostiglo sobnu temperaturu. Oštrim nožem napravite male rezove po površini mesa. U manjoj činiji pomešajte maslinovo ulje, origano, seckani ruzmarin i limunovu koru. Tom mešavinom dobro natrljajte meso, vodeći računa da uđe i u svaki rez. Ostavite sa strane.
Korak 2: Pečenje
Zagrejte rernu na 200°C (180°C s ventilatorom). U velikom plehu pomešajte krompir, preostali ruzmarin, beli luk i ljutu papriku. Prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Promešajte i preko povrća položite jagnjeće meso.
Pecite 45 minuta dok meso ne počne da dobija zlatnu boju, a zatim prelijte belim vinom i pilećom supom. Vratite u rernu i pecite još:
30 minuta za slabo pečeno meso (oko 55°C unutrašnje temperature)
35–40 minuta za srednje (60°C)
45 minuta za potpuno pečeno (70°C)
Korak 3: Odmaranje i završnica
Izvadite meso i ostavite ga da "odmori" pokriveno do 30 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 160°C (140°C s ventilatorom), pokrijte povrće folijom i vratite ga u rernu da se dodatno izdinsta u sokovima od pečenja.
2. Svinjska plećka pečena u rerni
Predstavlja tradicionalni specijalitet u mnogim krajevima naše zemlje a svakako i jelo bogate praznične trpeze. Svaka domaćica ili domaćin imaju neku svoju malu tajnu za spremanje najukusnijeg pečenja.
A ako do sada niste probali, pozivamo Vas da uz ovakav način pripreme probate svinjsku plećku pečenu u rerni jer verujemo da ćete, baš kao i mi da dobijete mekano meso koje se topi u ustima, a tražićete i parče više.
Sastojci:
- 1kg svinjske plećke
- 50g dimljene slanine
- 1 kašika senfa
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice dimljene mlevene paprike
- ½ kašičice biljnog začina
- 2-3 kašike ulja
- 3 veća bela krompira
Priprema:
Plećku oštrim nožem zaseći na više mesta pa u svaki otvor staviti komadić slanine. Prstom proširiti otvor da se lakše stavi slanina. Premazati meso senfom pa posuti mešavinom začina sa oe strane. Položiti plećku u sud u kome će se peći pa ostaviti frižider da odstoji 1-2 sata.
Posle tog vremena preliti meso uljem, a sa strane sipati čašu vode. Poređati komade krompira oko mesa. Poprskati ga uljem i posoliti. Pokriti pek papirom (pokvasiti papir da se lakše savije) ili alu folijom pa peći u rerni na 180’C sat vremena.
Posle tog vremena potrebno je skinuti papir i okrenuti meso na drugu stranu i peći bez papira. Možete pojačati temperaturu na 200-210’C.
Kada porumeni okrenuti meso na drugu stranu da i ona porumeni.
Pečeno prohladiti pa iseći na šnite i poslužiti sa krompirom. Preliti i meso i krompir saftom u kom su se pekli. Pored krompira možete dodati i šargarepu i peći u rerni.
Kada je budete servirali po slobodi možete je ukrasiti i ruzmarinom.
Uz ovako ukusan obrok neizostavna je i salata, a sa kupus salatom ne možete pogrešiti.
3. Pile u rerni na krompiru
Sastojci:
-
Veće pile
- krompir 800g
- so
- začin
- biber
- ljuta paprika
- ulje
Priprema:
Piletina sa krompirom iz rerne se priprema na sledeći način: pileće batake (ili celo pile ili batake sa karabatacima zavisi šta od piletine volite) operite i osušite kuhinjskim ubrusom zatim ih začinite sa soli, biberom, ljutom paprikom po ukusu.
Dobro utrljajte začine u piletinu i ostavite da se kratko marinira dak pripremite krompir.
Krompir oljuštite, operite i isecite na krupnije komade, a zatim ga začinite sa vegetom.
U dublju tepsiju ili vatrostanu činiju naspite malo ulja pa stavite pripremljen krompir i preko njega složite začinjenu piletinu, zatim naspite 2dl hladne vode i tepsiju dobro prekrite alu folijom.
Pripremljenu piletinu sa krompirom stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite piletinu sat vremena.
Kad se piletina sa krompirom pekla u rerni sat vremena izvadite je pažljivo skinite foliju (vodite računa da se ne opečete na vrelu paru) i vratite piletinu u rernu koju ste pojačali na 250 stepeni još 20 minuta da se peče, posle deset minuta okrenite piletinu i zapecite je i sa druge strane da dobijete lepu hrskavu kožicu.
Gotovu piletinu sa krompirom poslužite toplu sa sezonskom salatom.
4. Prasetina u rerni sa hrskavom koricom
Sočno, hrskavo, "lepljivo" pečenje sa hrskavom korom, od kog ide voda na usta, sprema se veoma jednostavno. Caka je samo u temperaturi za pečenje i dobro odabranom parčetu mesa.
Priprema se na sledeći način: uzmite lep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom.
Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete lepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava.
Pripremljenu prasetinu dobro posolite
Dobro utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo masti ili ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom ili rukom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.
Pred kraj pečenja, ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo, kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica.
Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče.
Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.
Povremeno proveravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlite sa još malo vode.
Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica. Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.
5. Juneće šnicle iz rerne
Sastojci:
-
800 g junetine
- 1 kašika senfa
- 7 čenova belog luka
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašičica brašna
- biozačin
- 1 lovorov list
- so, biber
- ulje
Priprema:
Šnicle isecite na debljinu od 1 cm. Svaku šniclu posolite i pobiberite i stavite u tiganj na vrelo ulje da se kratko proprži sa obe strane (samo nekoliko minuta da se uhvati mala korica).
Nakon toga ih izvadite na tanjir, a u ulje u kojem su se pržile (i pustile sok) dolijte vodu (oko 7 dl), stavite veliku kašiku senfa, na ploške iseckan beli luk, soja sos, malo biozačina, lovorov list, opet malo bibera i kašičicu brašna razmućenu u malo hladne vode - ona će sosu dati malu gustinu.
U tepsiju u kojoj ćete peći šnicle poređajte meso, prelijte ga sosom, poklopite alu-folijom i pecite sat vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Jelo poslužiti uz krompir-pire i salatu po želji.
Prijatno!