Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu ove poslastice od kiselog testa, ali ne polazi svakoj za rukom da krofne ne liče na uštipke.
Prave domaće krofne trebalo bi da budu hrskave spolja, šuplje iznutra, sa širokim belim vencem po sredini i ne previše masne. U suprotnom, više liče na uštipke nego na vazdušasto slatko testo, karakteristično za krofne.
Ovakve krofne najčešće se služe posute kristal-šećerom ili šećerom u prahu, ali su prikladne i za punjenje kremom ili džemom.
Da biste napravili šuplje krofne, trebalo bi da poštujete nekoliko pravila kojih su se pridržavale naše bake.
1. Odabir brašna
Za mešenje krofni uvek birajte brašno tip 400. Ovo je meko brašno, bez ljuspica žita, za razliku od brašna tip 500 koje u sebi sadrži malu količinu ljuspica žita, pa testo e bude dovoljno glatko.
Brašno tip 500 možete da koristite za mešenje domaćeg hleba, ali ne i za pravljenje kolača i proizvoda od testa.
2. Kvasac
Najbolje krofne prave se od svežeg pekarskog kvasca. Ne pokušavajte sa zamenama poput suvog kvasca iz kesice ili praška za pecivo. Istina je da će testo narasti i ako stavite suvi kvasac ili prašak za pecivo, ali neće biti šupljikavo, što je kod krofni neoprostivo.
3. Mešenje testa
Kad umesite testo, obavezno ga držite na toplom mestu i prekrijte pamučnom krpom. Tek kada se količina testa udvostruči, to je znak da je ono spremno za dalju obradu, odnosno za vađenje krofni pomoću modle i novo čekanje od barem pola sata da testo dodatno naraste.
4. Limunova korica
Za lagan ukus i specifičan miris krofni u testo obavezno naribajte malo korice limuna. Pre nego što počnete da mesite testo spustite jedan limun u posudu sa malo hladne vode i kašičicom sode bikarbone.
Prave domaće krofne trebalo bi da budu hrskave spolja, šuplje iznutra, sa širokim belim vencem po sredini i ne previše masne. U suprotnom, više liče na uštipke nego na vazdušasto slatko testo, karakteristično za krofne.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU