Donosimo vam 9 namirnica koje treba jesti tokom posta, za jači imunitet i zdraviji organizam.
Evo šta bi obavezno trebalo da jedete tokom posta, kako bi vam imunitet bio jak, ako ne i jači nego inače!
Beli luk je prirodni borac protiv patogenih bakterija, gljivica i virusa; pored toga, bogat je vitimanima i mineralima, naročito vitaminom C i selenom.
Folna kiselina, koja se preporučuje trudnicama, treba takođe da bude deo svačije svakodnevne ishrane, između ostalog zato što je folna kiselina zaslužna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i "brisanja" grešaka u DNK nizu, koje nastaju tokom bolesti i nezdravog načina života. Time se na prirodni i bezbolniji način leči uzrok koji izaziva posledice kao što su astma, eskcem, autoimune bolesti… Folna kiselina se može naći u pomorandžama, žitaricama, zelenom povrću…
Cink je takođe zaslužan za otpornost organizma na viruse. Ovaj ključni mineral možete pronaći u golici i drugim semenkama.
Kopriva, kakao, cvekla i leblebije obiluju gvožđem. Leblebije čak sadrže duplo više gvožđa od iste gramaže mesa. Kakao obiluje i magnezijumom, pa ako imate poriv za čokoladom, možda vam zapravo telo traži magnezijum, koji je zaslužan za opuštanje mišića i nervnog sistema.
Susam sadrži više kalcijuma od mlečnih proizvoda i koristi se u lečenju krtih kostiju. Međutim, samo samleveni susam telo može da iskoristi (isto važi i za seme lana), jer opne na semenima ne dozvoljavaju da se apsorbuju hranljivi sastojci iz unutrašnjosti semena. Susam sadrži i salicilate, pa ako imate aspirinsku astmu – oprezno. Takođe, oprezni treba da budu i oni koji imaju bolesti bubrega, kao što je kamen u bubregu. Povećana upotreba susama može rezultovati dijarejom, ali umerena upotreba značajno popravlja krvnu sliku, budući da susam osim kalcijuma sadrži i velike količine gvožđa, vitamina E i drugih vitamina i minerala. Neke supstance koje ulaze u njegov satav mogu izazivati smetnje, pa u im slučajevima može se probati sa prepečenim susamom, ali u tom slučaju se uništava E vitamin.
Still
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU