· · Коментари: 0
МЕНОПАУЗА

Пушење, слана храна и стрес - три су највећа непријатеља жена: Можете их се решити уз помоћ биља

Данас већина жена одбија да прими хормонску терапију, јер се плаше контраиндикација као што су малигна обољења, обилног крварења, поремећаја рада бубрега, формирања тромба, запаљења вена... Ове жене спас и олакшање у менопаузи с правом траже у природним препаратима.

Depositphotos_152250648_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Чај против валунга
Жалфија се користи за ублажавање таласа врућине, јер је богата танинима, захваљујући којима смањује претерано лучење телесних сокова. Осим валунга, може да ублажи и ноћно знојење и обилне менструације. Припрема се лако - кашика суве жалфије се потопи у кључалу воду. Током дана се пију највише три шоље. Уколико се осети надраженост слузокоже уста, треба пијти више воде.

У извесним годинама сваку жену чека менопауза, али брз живот, стрес и начин исхране све чешће уводи жене у климакс и пре 46 године.

Нервоза и таласи врућине, као и нередовна менструација су први знаци да је жена закорачила у нову еру свог живота. Жене које раније уђу у менопаузу имају већи ризик од срчаног и можданог удара, па лекари препоручују хормонску терапију као "продужење" младости.

Прочитајте још: Ново правило у везама: Жене замениле место са мушкарцима, ништа није како је било

Исхрана

Први корак ка природном превазилажењу проблема менопаузе је исхрана. Руски лекари препоручују да жена полако коригује исхрану и да полако избацује масну храну и уводи што више поврћа и воћа.

Чај за пробаву и срце
Русији кажу да су сеоске жене "удате за оригано", јер је ова биљка извор здравља. Чај се припрема од свежих или сушених листова. Две кашикице се убаце у порцелански чајник и прелију кључалом водом. Када се прохлади, заслади се медом. Дневно треба попити од три до четири шоље.

Бели шећер треба заменити медом. Уместо млечне треба се засладити црном чоколадом. Алкохол треба пити само на слављима, а у свим другим приликама зелени чај. Жене које уживају у кафи могу да и даље почињу дан са овим напитком, али током дана се треба освежавати соковима (никако газираним) и што више чаја.

Данас већина дама са овим проблемом одбија да узима лекове, јер се плаше контраиндикација као што су малигна обољења, обилног крварења, поремећаја рада бубрега, формирања тромба, запаљења вена...
Чај против стреса
 Валунге, знојење и нарочито стрес и емотивну растројеност ублажава кантарион. Прво проври 250 милилитара воде, па прелије кашика листова кантариона и поклопи. После десетак минута, чај се процеди, заслади медом и попије. Кантарион може да се помеша са камилицом.

Дневно треба пити што више воде, јер валунзи доводе до знојења и дехидратације, а самим тим и умора и суве коже. 

У новом периоду живота треба смањити обавезе и децу учити самосталнсоти.

Уласком у менопаузу Рускиње започињу нови период живота када се окрећу себи и полако смањују обавезе, а децу уче самосталности.

Притисак

За надут стомак и отекле ноге
Отицање ногу се може ублажити чајем од сломљених бобица клеке. Једну кашичицу прелити са два децилитра кључале воде, поклопити и сачекати 10-15 минута. Уколико се користе целе бобице, супена кашика се прелива са два децилитра хладне воде, загреје да прокључа, па поклопи се остави пола сата да одстоји. Овај чај не смеју да пију људи са болесним бубрезима.

Пушење, слана храна и стрес - три су највећа непријатеља жена у менопаузи. Цигарете лоше утичу на комплетно здравље, али и на кожу, па је прави тренутак да се прекине са овом ружном навиком. Со се таложи у зглобовима и бубрезима, а добро је познато да многе жене пате од остеопорзе.

Дијете у мено паузи више немају ефекта.

Тежина

Већини жена највећи проблем је тежина, јер дијете више немају ефекта као некада. Иако се жене крећу и вежбају као некада примећују да им се око стомака сакупљају масне наслаге.

Чај за бољи сан
место лекова за смирење, треба  попити чај од матичњака. У прокључалу воду се потопити кашичица листова матичњака. Чај од матичњака се пије сат времена пре одласка у кревет.Уколико је жена узнемирена, може да попије шољу током дана и пре спавања још једну.

Дакле, регија око стомака је највише угрожена, а једини спас је избегавање шећера и слане хране. Грицкалице су најстроже забрањене, мајонез, тесто, зрели сиреви, али и алкохол. Млечне производе треба користити, али са што мање масти.

Хормони

Жене које не желе да узимају хормонску терапију могу да ублаже тегобе и надокнаде дисбаланс биљним препаратима уз помоћ, рецимо, биљке конопљике.

Чај за дисбаланс хормона
Свеже цветове црвене детелине треба убрати на месту где нема саобраћаја. Шољу пуну цветова треба прелити литром прокуване воде која је мало охлађена. Посуда се поклопи и одстоји преко ноћи. Дневно се могу попити највише четири шоље, а једна мешавина се пије најдуже два дана. Коме не прија укус, може да се комбинује са жалфијом и ментом.
У исхрану треба увести соју и јести што више нара.

У исхрану треба уврстити соју, јер има естрогено дејство на организам. Такође, треба јести што више нара који регулише рад хормона и повећава сексуалну жељу.

Наиме, недостатак естрогена ни на који начин неће утицати на сексуални живот, јер истраживања показују да је старосна група жена од 31. до 45. година сексуално најактивнија, а за њима следе жене од 45. до 55. године, док су тек на трећем месту жене од 18. до 31. године.

Прочитајте још: Лечи женске болести, а у менопаузи ЧУДА ЧИНИ: Ову биљку обавезно засадите, а ево како је очарала досељенике

Чај за лепшу кожу и косу
Уље жутог ноћурка благотворно делује и на кожу, косу и нокте, а смањује и отклања валунге и помаже бољем изгледу жене. Жути ноћурак може и да се уведе у исхрану, јер пола килограма даје више снаге него 100 грама говедине. Припрема се лако: опран и очишћен се исецка и кува у посољеној води или у супи док не омекша. Може да се послужи као прилог, али и као салата зачињен уљем и сирћетом.Семе ноћурка се користи за колаче, попут мака. Млади листови да се кувају као вариво или салата.Чај од жутог ноћурка се припрема тако што се кашикица сувих листова прелије са два и по децилитара кључале воде. Поклопи се и остави да одстоји до 10 минута. Процеди се и заслади кашичицом меда, а пије се два-три пута дневно

Хормонски дисбаланс ће у многоме ублажити физичка активност (три пута недељно), поготово што многе жене до менопаузе већ имају историју неке болести или повреде. Пре тренинга треба се посаветовати са лекаром, јер за болове у кичми се поручује само пливање.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.