Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПСИХОЛОГ ОТКИВА: Зашто је свима потребан један „бесни пријатељ“

Ако често осећате да треба мало да се издувате а нисте сигурни како, можда вам треба "бесни пријатељ". А зашто, објаснили су психолози.

1726137768_shutterstock_2370360403.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Психолози истичу да имати пријатеља на којег се можемо љути заправо може бити корисно за наше емоционално здравље и потенцијално довести до бољег живота. Уместо да останемо мирни и хладни, неки стручњаци открили су да би здравија опција заправо могла бити љутња на проблем с особом од поверења.

Било да се ради о досадној колегиници или свекрви, постоји мноштво људи и околности које изазивају бес и које нас могу довести до крајњих граница.

Имати једнако бесног пријатеља може бити најбољи начин да се ослободите неке од свих тих нагомиланих фрустрација признавањем и потврђивањем тих великих емоција, које су код неких аутсајдера свакодневне.

Др Шам Син, психијатар који има холистички приступ менталном здрављу, рекао је:

„Биће од велике помоћи имати некога с ким можете брбљати кад сте љути.“
Др Том Макларен, психијатар консултант у Цогнитион Хеалтху, сложио се да имати ’бесног пријатеља' може бити важно за 'здраву емоционалну обраду' и може резултирати бољим животом у целини.

„Имати 'бесног пријатеља', некога ко је спреман слушати и учествовати у вашим тренуцима љутње, може бити изненађујуће моћан алат за одржавање емоционалног благостања“, изјавио је Макларен.

„Ова врста емоционалног ослобађања кључна је јер задржавање љутње може довести до накупљања стреса, тескобе, па чак и физичких здравствених проблема, попут главобоље или високог крвног притиска. Када се отварате пријатељу од поверења, не изражавате само љутњу, ви је обрађујете“, додао је.

Сложио се да је то моћан алат за уношење важних промена у живот, који вас може навести да заштитите и заговарате себе и ствари у које верујете.
Имати „бесног пријатеља“ омогућује здраву емоционалну атмосферу, а разумијевање како ефикасно управљати љутњом може ову моћну емоцију претворити у катализатор за позитивне промене у вашем животу.

Међутим, психолошкиња Георгина саветује предузимање мера опреза како би се осигурало да се ослобађање беса не погорша.

„Постоје суптилности у овој врсти односа које могу бити разлика између здравог ’вентила' и нечега због чега се осећамо још горе“, нагласила је, а потом рекла је да је важно да „бесни пријатељи“ остану извор подршке и уздизања, а не мотив за даљи бес.

У тим случајевима предлаже да размотрите зашто се то догађа.

„Можда ћемо морати поставити неке границе како бисмо осигурали да се изражавамо без појачавања наших тешких осећања. Такође је важно упамтити да постоје две стране овог односа. Ако је пријатељ увек ту за нас кад треба да изразимо свој бес, онда је вредно побринути се да заузврат играмо сличну улогу", додаје психолошкиња, пише Даилy Маил.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas