Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАЛИВАЊЕ БИЉАКА ТОКОМ ЛЕТЊИХ СУША: Придржавајте се следећих 7 правила

Важно је знати како правилно заливати биљке током летњих суша

1721821522_b38ccc8887f124ac70bfe490744c686b743dc255.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Заливање биљака се чини једноставним послом, али он ипак зна да понекада зада главобоље. Постоји низ правила када је заливање у питању, када се и колико често додаје вода, како се то правилно ради, која врста воде се користи за ту намену.

Посебну пажњу заливању биљака посветите током великих врућина и сушних периода, многе од њих не могу да опстану без велике количине воде, али има и оних којима суша заправо годи.

Једном када почнете да следите ове смернице, ниједна биљка у вашој башти или на балкону, неће остати сува или иструлити.

1. Идеална температура воде

Млака вода је увек боља од топле или хладне, које оштећују биљке. Зато је најбоље напунити канту за заливање и увек је имати спремну.

2. Обратите пажњу на количину воде и време поливања

Није свим биљкама потребна иста количина воде, па ако нисте сигурни колико вашој биљци треба, користите знакове из природе. Важно је да знате из ког поднебља биљка потиче, то је добар показатељ и за заливање.

Заливање ујутру је пожељније него увече. Тако биљка има прилику да се осуши и брже испари током дана, када су температуре више.

3. Пратите понашање биљке

Ако је земља око биљке стално сува, а листови почињу да жуте, биљци треба пружити више воде. Ако вода не побољша ствари, требало би прилагодити темепратуру или ниво светлости коју биљка добија. За балконско цвеће то значи премештање на полусеновито место.

4. Велики захтеви

Пролећна или летња суша није увек видљива голим оком, а може да проузрокује велику штету на биљном материјалу. То је време када биљка највише расту, развијају се корење и листови, отварају се цветови. И тада је биљкама потребно највише воде.

5. На заборавите на травњаке

И травнате површине треба заливати, иако ће оне ипак лакше поднети врућине, јер травчице праве крошњицу која засењује тло и тако спречава његово исушивање.

6. Битна је врста тла

Ритам заливања током дана одређује се према врсти тла, у песковитом тлу вода брзо одлази у дубље слојеве, а у глиненом остаје на површини, са које већи део и испари. Када је о травњаку реч, за заливање је потребно од три до пет литара воде по квадрату.

7. Најбоља метода

Ако немате систем за наводњавање, када је цвеће у питању, најбоље је пустити воду да тече у тло и добро га натопити. Заливање цревом је добро само ако цвеће заливате тик уз корен.

Не заливајте биљке по листу. За руже, на пример, заливање по листовима може бити и погубно јер се лако развије пепелнице, а после ње долазе и друга обољења.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas