Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРИК СТАРИХ БАШТОВАНА: Све што вам је потребно за двориште пуно ружа је један препарат из апотеке

Многи тврде да вам може помоћи да од своје баште направите рај

1713700443_Foto-Shutterstock-ruze.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ако се ових дана припремате за радове на тераси или у башти, требало би да усвојите још један трик злата вредан. Иако је познати јефтин апотекарски активни угаљ незаменљив за неке здравствене тегобе, па сви код куће имамо бар једно паковање активног угља - мало људи зна да је овај производ незаобилазан помоћник баштована и баштованки. Јефтин фармацеутски препарат одличан је производ за башту. Захваљујући својим корисним својствима, фармацеутски угаљ може да вам помогне у вези са многим проблемима код гајења различитих биљака - у бори са болестима, патогенима микрофлоре и штеточинама, а добар је чак и за прихрану. Овај производ можете да користите у различите сврхе.

Поправља квалитет земље

Познат по својим упијајућим својствима, активи угаљ ће: смањити ниво киселости тла, помоћи у борби са плесни и гљивица, уклонити тешке метале и штетна хемијска једињења из земљишта. Да бисте то урадили, користите угаљ у башти на следеће начине:

Додајте таблету у воду за наводњавање.
Закопајте га у земљу.
Убаците га у саксију.

Суви препарат ће апсорбовати вишак влаге, што значи да ће значајно смањити могућност да иструли корен. У земљу не треба додавати велике количине угља, како не бисте променили њен квалитет. Дакле, у саксију средње величине не треба да ставите више од две таблете. Активни угаљ је одлична алтернатива скупим препаратима за формирање корена и за биљке резнице. Одличан је за баштенске руже. Пошто овај лек савршено апсорбује вишак влаге и штити тло од трулежи и плесни, може и треба да се користи за припрему супстрата тла за саднице. За цвеће у жардињери потребне су 1-2 таблете. Прво их треба разбити на 2-4 дела и закопати 3 цм у земљу.

Растерује пужеве и мушице

У башти и цвећњаку велику штету могу да нанесу пужеви. У борби против њих користите активни угаљ у форми кристала. Распоредите га по површини када се мало просуши после кише или заливања. Оштре ивице кристала натераће пужеве да избегавају кретање по таквим местима. После сваке кише морате поново да нанесете угаљ. Понекад се догоди и најезда мушица због преплављивања земље, контаминације тла паразитима и неправилне употребе ђубрива. Мушице могу ући у кућу и окупирати наше биљке, па своје кућне љубимице можете спасити употребом таблета са активним угљем. Да бисте се решили мушица, требало би да поспите земљу дебелим слојем згњечених таблета, пише типс.фитс-хеалтх.цом.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas