Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЦВЕТ КОЈИ ВОЛИ ЗИМУ: Одлично подноси ниске температуре и цвета све до пролећа

Веома лако се одржавају и не треба им пуно пажње

1728483426_shutterstock_1523657501--1-.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ако крајем септембра или почетком октобра прошетате било којом пијацом или цвећаром, наићи ћете на биљке ситног цвећа у белој, љубичастој, ружичастој и црвеној боји које су тада лепше него икада.

Реч је о цвету по имену ерика, које док се друге биљке спремању за зимски починак, долазе до пуног изражаја.

Врло често долази до забуне па се поистовећују ерика и вресак, али између те две биљке постоје разлике. Наиме, вресак има много мање листиће, има ситније цвеће и цвета лети и током јесени, док су ерике у пуном цвату током хладнијих дана, посебно у касној јесени, зими и у рано пролеће.

Због својих својстава оне су најбољи могући украс наших јесењих и зимских балкона.

Воле ниске температуре

Најчешћи разлог због којег многи управо у јесењим месецима посежу за ерикама јесте тај што њима одговарају ниске спољашње температуре.

Наиме, температура која се креће између 5 и 15 степени идеална је за њихов раст и развој.

Воле повремену изложеност сунчевим зрацима и у том случају могу мењати боју, али оне нису од пресудне важности за њихово цветање. Чак и ако је ваш балкон окренут северној страни или у зимским месецима добија само сат-два сунчеве светлости дневно, ерикама то неће сметати.

Дају неодољиву боју балкону

Ерике долазе у белој, ружичастој, љубичастој и црвеној боји. У време када се наш балкон празни и с њега нестаје зеленило, ерике ће му дати неодољиву боју која ће улепшати и најтмурнији зимски дан.

Идеалне су за међусобно комбиновање, с тим да се у истој саксији међу њима мора оставити барем 15 центиметара размака за развој корена, и тако се могу добити бројне комбинације палета боја, зависно од личног укуса или боје балкона.

Врло су једноставне за одржавање

Још једна њихова предност огледа се у томе што оне заиста захтевају минимално пажње, а дају много.

Наиме, једном када посадите ерике у саксије, које обавезно морају имати рупице на дну за што бољу дренажу која је пресудна за успех те биљке, заливаћете је једном до двапут недељно.

Када се након неколико недеља навикну на своје ново окружење, довољно је чак и само једно заливање сваких седам дана.

Осим добро дренираног тла и раније споменутог повременог сунца, не требају им никакви посебни услови. Штавише, додатно ђубриво може само да им штети па стручњаци саветују да се оно свакако мора избегавати.

Након зимских месеци потребно је само уклонити евентуалне осушене цветове и гранчице како би се омогућио раст нових пролећних цветова.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas