Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БИЉКА КОЈУ СВАКА ЖЕНА ТРЕБА ДА ИМА: Симбол је романтичних жеља и верује се да доноси срећу и успех

Ова биљка је симбол романтичних жеља, среће и успеха у кући.

1726750219_shutterstock_2412869993.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Лизијантус, познат и као еустома, лажна ружа или тексашко звонце, омиљен је избор за свадбене букете и поклоне жена свих узраста. Овај цвет се може узгајати у кући, као собна биљка или у врту, посебно у топлијим крајевима. Иако је вишегодишња биљка, често се узгаја као једногодишња и баца након цватње. У вази може трајати до две седмице уз редовно мењање воде.

Размножавање и садња

Лизијантус се најчешће размножава резницама које се деле у јесен. Када се узгаја из семена, биљци је потребно 22 до 24 дана за развој. Препоручује се набавка садница са пупољцима, а садња се врши када прође опасност од мразева. У топлијим крајевима, садња може почети раније, већ у марту.

Оптимални услови за узгој

Лизијантус као биљка најбоље успева на сунчаном месту са поподневном сенком. Саднице треба садити на размаку од 15 до 20 центиметара како би стабљике могле да се ослањају једна на другу. Мале саксије нису погодне, јер корење може да се уплете, што омета раст биљке.

Земљиште треба бити неутрално до алкално са добром дренажом, а стално влажно, али не превише мокро како би се избегла појава гљивица и труљења. Редовно и умерено заливање је кључно.

Прихрањивање и одржавање

За јак раст и велике цветове, лизијантус се прихрањује сваке две до три седмице током пуног раста. Препоручује се ђубриво богато калијумом у односу на нитроген. Током зиме, биљка треба да се држи на хладнијем месту, око 10 степени, и врло мало залива.

Формирање биљке

Да би се подстакло гранање и формирање лепог грма, лизијантус се пинцира, односно откидају се врхови. Расцветали врхови могу постати тешки, па их треба везивати уз невидљиве прстенове или декоративне потпорње.

Естетика и симболика

Лизијантус је познат по својим деликатним латицама које подсећају на пупољке руже, и долази у бојама од беле до розе. Овај цвет је дуго био симболизовао искрене и дубоке романтичне жеље код жена, а данас је и симбол харизме, среће и успеха у кући.

Узгајање лизијантуса може бити изазовно, али са правим условима и негом, овај прелепи цвет може постати звезда вашег врта или терасе, пружајући дуготрајну лепоту и елеганцију.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas