Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Женско име које је 18 година било најпопуларније у Србији сада ретко ко даје: Има моћну симболику

Колико Јелена знате?

1724233211_shutterstock_2288984615-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Припадници старије генерације у свом животу имају барем по једну Јелену. Када смо били деца, шале о томе како нема одељења у школи у којем нема ниједна Јелена су биле редовне.

Ово име је, према подацима Републичког завода за статистику било најпопуларније у нашој држави читавих 18 година, од 1976. до 1994. године. За нас има и историјски значај јер га је носила царица Јелена, жена цара Душана, данас се ретко даје, иако има прелепо значење.

Женско име Јелена је српски облик имена Хелена, које потиче од грчког "хелиоса", што значи сунце, односно сунчева светлост. Због тога се тумачи да девојчице које носе ово име сијају од лепоте и да израстају у жене које су отелотворење лепоте.

Име Јелена познато је и из Хомеровог епа "Илијада", у којем је Хелена, ћерка бога Зевса и леде, а супруга спартанског краља Менелаја, наводно била најлепша жена на свету. Она је заједно са тројанским принцом Парисом побегла у Троју, пошто се у њега заљубила, а њено бекство је покренуло рат између Грка и Тројанаца. Тако је Јелена постала симбол жене због које је вођен рат.

Ако желите да ваша ћерка зрачи лепотом попут сунца или сунчеве светлости, дефинитивно вреди да размислите о овом лепом и класичном имену.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas