Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАНИМЉИВО ОТКРИЋЕ НАУЧНИКА: Блиски пријатељи су као чланови породице

Пријатељи су, поред породице, наше највеће благо - ослонац, подршка и глас разума кроз разне животне ситуације. Али, да ли је уопште исправно "раздвајати" ова два појма, или би и блиске пријатеље требало сврставати међу рођаке? Ево шта су показала истраживања.

1721473697_shutterstock_2270818529.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Кажу да чланове породице не можемо бирати, али - да ли је то заиста тако? До скора се веровало да јесте, али је једно истраживање научника Националне Академије Науке доказало да свако од нас са својим блиским пријатељима дели и одређени проценат гена. Дакле, чланове породице ипак можемо бирати, тако што ћемо себи одабрати праве, искрене пријатеље.

"Посматрајући комплетан геном открили смо да имамо генетских сличности са нашим пријатељима", рекао је Џејмс Фаулер, професор медицинске генетике, у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Колико процената гена делимо са пријатељима

Професор Фаулер је ову тему истраживао пуних десет година, анализирајући 1.932 особе. Испитаници су били подељени у две групе, и то тако да једну групу чине парови јако блиских пријатеља, а другу - потпуни странци. Научник је са својим тимом посматрао чак милион и по маркера генетских варијација, како би установио у којој мери је свака особа слична свом пару.

"Открили смо да делимо око 1 процента гена са нашим пријатељима", закључио је професор Фаулер.

"То је, уколико посматрамо просечне вредности, једнако броју гена које делимо са рођацима у четвртом колену или члановима породице са којима имамо заједничке пра-пра-пра-прародитеље", додао је он. Међутим, заједнички гени (унутар тих 1 посто) нису једнако распоређени, већ неки доминирају, а неких има тек у траговима.

Једна врста гена је преовладавала, а научици су открили још једну занимљивост

Анализом је установљено и да су гени олфакторног система (чула мириса) убедљиво најприсутнији. Другим речима, и ми и наши блиски пријатељи имамо тенденцију да мирисе осећамо на исти начин. Примера ради, мирис кафе у кафетерији пријаће обома, а мирис ацетона ће, на пример, изазивати непријатан осећај.

Истражујући ову тему, научници су дошли до још једног, успутног открића. Наиме, људи имају тенденцију да се зближавају са људима чији је имунолошки систем другачији. Тиме се заштита од микроба и других патогена повећава, односно проширује се спектар зашитите организма на рачун "пријатељског" имунитета.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas