Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАРИНСКО МУШКО ИМЕ: Има прелепо значење и јаку симболику, а данас га родитељи све чешће дају својим наследницима

Старинско име које се поново враћа у моду

1716031794_Foto-Shutterstock-staro-ime.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Уколико ускоро очекујете да се остварите као родитељи и знате ког пола вам је беба, сигурно већ размишљате о имену. Ако ће се у вашу породицу уселити један мали дечак, предлажемо вам име Дамјан.

Порекло имена Дамјан

Ово мушко име је пореклом из старо-грчког језика, и сматра се да потиче од речи тј од грчког имена „Дамианос“, а које пак потиче од именице „Дамао“, у „буквалном“ значењу – победник; укротитељ; или у глаголској форми – кротити; припитомити; укротити.

Са друге стране, постоји и хипотеза о пореклу имена Дамјан из санскрита (обредног језика који се користи у Непалу и у Индији, тј у религијама – будизму; хиндуизму и јудаизму), а од речи „дам“ што има значење – даровати; дати; давати; давање.

Значење имена Дамјан

У хришћанству, име Дамјан се везује за свеце – Козму и Дамјана, па може и имати „пренесено“ значење – „свети“; „Онај који је светац“; „онај који је помагач људима послат од Бога“.

Међутим, ако се узме у обзир претходно поменуто порекло имена Дамјан, значење је – „онај који даје“; „онај који је несебичан“; „онај који је племенит“; „мушкарац који је укротитељ“; или пак „онај који је способан да некога припитоми“; „блага особа“; „питом и мирољубив човек“, пише Yумама.

Надимци и изведена имена од имена Дамјан

Најчешћи надимци који се везују за ово име су Дача и Даки, а изведена имена су бројна, а најчешћа су: Дамијан; Дамљан; Дамњан; Дамјао; Демијан; Демијано; Демјан, али и неке женске форме као што су: Дамјанка; Дамњана; Дамијана или Демијана и Деми.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas