Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

САВЕТИ ЗА РОДИТЕЉТСВО: Ево шта никако не смете да урадите када ваше дете има излив беса

Један унивезитет из Мађарске је спровео истраживање и упозорио на грешку коју многи родитељи праве

1719838068_Foto-Shutterstock-deca-vaspitanje.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Последњих година родитељи и старатељи имају тенденцију да деци дају дигиталне уређаје да их смире. Али ово је велика грешка, према студији спроведеној на Универзитету Еотвос Лоранд у Мађарској.

Према студији, ако родитељи редовно користе дигиталне уређаје да смире своју децу, то доводи до проблема са регулацијом емоција, што може изазвати потешкоц́е у управљању бесом касније у животу.

„Изливи беса не могу се излечити дигиталним уређајима. Деца морају да науче како да управљају сопственим негативним емоцијама. Током овог процеса учења потребна им је помоц́ родитеља, а не помоц́ дигиталног уређаја“, рекла је ауторка студије др Вероника Конок.

Она је објаснила да дете не може да научи да регулише своје емоције помоц́у дигиталних уређаја.

„Често виђамо родитеље како користе таблете или паметне телефоне да одвуку пажњу свом детету када је дете узнемирено. Деца су фасцинирана дигиталним садржајем, тако да је ово лак начин да се заустави бес и краткорочно је веома ефикасан. Међутим, ако је свест људи дигитални уређаји као неприкладни алати за лечење беса, ментално здравље и добробит деце ц́е се погоршати“, упозорила је професорка Керолајн Фицпатрик са канадског универзитета Шербрук, а преноси Индеx.

Деца која се смирују уз паметне телефоне мање су способна да контролишу свој бес и фрустрацију

У истраживању је учествовало више од 300 родитеља деце узраста од две до пет година. Попунили су упитник који је процењивао употребу медија од стране деце и родитеља.

Према налазима, када су родитељи користили дигиталне уређаје да регулишу емоције, деца су годину дана касније показала слабије вештине управљања бесом и фрустрацијама.

Студија је објављена у часопису Фронтиерс ин Цхилд анд Адолесцент Псyцхиатрy.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas