Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Психолог објаснио шта је најважније за СРЕЋУ ДЕЦЕ: Није куповина нових играчака

Људи различито доживљавају срећу, али је чињеница да свако од нас жели да буде срећан, као и да нам деца буду срећна. Постоје различите ствари које могу да усреће, и одрасле и децу, а ево шта наука каже о томе.

1721902929_shutterstock_1438256546.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Професор психологије са Корнел универзитета Томас Гилович урадио је четири студије на ову тему током деценија свог рада и дошао до закључка да је срећа повезана са искуствима, а не са стварима.

Проф. Гилович се посебно фокусирао на поређење осећаја које људи имају када троше новац на неке материјалне ствари насупрот томе када новцем купују нека искуства. Утврдио је да су људи много срећнији када плаћају за искуства.

- Људи често мисле да трошење новца на искуства није мудра инвестиција као трошење на неке материјалне ствари. Сматрају да искуства пролазе, тако да ће у том смислу добити мање него када купе неку ствар. Али заправо се искустава сећамо дуго, док се на нову ствар коју купимо брзо навикнемо. Осим тога, ми уживамо у ишчекивању неког искуства више него у ишчекивању неке нове ствари - рекао је проф. Гилович, преноси бигтхинк.цом.

Штавише, он тврди да само ишчекивање искуства може да пружи много више задовољства него чекање да нам нека материјална ствар дође у посед. Дакле, у том смислу, мање радости доноси сама куповина аута у односу на то где све тим аутом можете да идете.

Проф. Гилович каже и да је један од непријатеља среће прилагођавање.

- Купујемо ствари да би нас усрећиле, и будемо срећни, али на кратко. Нове ствари су нам на почетку узбудљиве, а онда им се прилагодимо.

Он истиче да то види и на примеру своје деце, која, као и сви малишани, недељама траже нову играчку, а онда им брзо досади, па би неку нову.

- То сте вероватно приметили и код своје деце. Колико играчака које су им биле ’потребне’ сте поклонили или продали јер им нису биле занимљиве?", пита професор психологије, додајући да су искуства далеко важнија за срећу, те да она заправо граде породичне везе и остају много лепше успомене него било која играчка.

Дакле, ако желите да усрећите своју децу, пружите им искуства у којима ће уживати и којих ће се сећати, пре него неку нову играчку, 35. по реду.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas