Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Питање које постављају бројни родитељи: Када дете треба да учи да чита?

Неки родитељи сматрају да је боље да дете научи да чита пре него што крене у школу, други инсистирају да за тим нема потребе. Ипак, вероватно је најбоље пратити сигнале које дете шаље, а мање се држати "правила" везаних за узраст, као и код многих других ствари који се тичу развоја деце.

1725185170_shutterstock_523948348.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

А како да знате да ли је дете спремно да учи да чита? Па, ево неких знакова који би могли на то да укажу.

Уколико је дете заинтересовано за слова, пита вас понекад које је које слово, само листа књиге, сликовнице, часописе, воли да само "пише" оловком или хемијском, врло вас активно и пажљиво слуша када му читате, онда је вероватно спремно да почне да учи да чита. Ако не примећујете ове сигнале код детета, онда ће му вероватно требати још година или две да почне да развија језичке вештине, визуелну перцепцију и памћење, који су му потребни за читање, пише хеалтхyцхилдрен.орг.

Иако тек мало четворогодишњака има искрену жељу да почне да учи да чита и почиње да препознаје неке познате речи, заправо и нема потребе силити малишане да уче да читају. У супротном, ако "на силу" покушате да научите дете да чита, а оно није спремно за то, то код њега може да створи аверзију према учењу.

Уколико је дете спремно да почне да учи да чита, пустите га да оно води темпо који му одговара и нека се притом забавља. Подстичите његову креативност и жељу да само истражује, читајте му књиге у којима ужива, али га не силите да учи речи.

А када дође време за учење слова и читање, обезбедите му разне књиге, игрице, песмице који ће му помоћи да све научи забављајући се. Свакако, биће му потребна ваша помоћ. Такође, побрините се да сав материјал који му обезбеђујете за учење слова и читања буде прилагођен узрасту – уколико му буде превише тешко, дете би могло да изгуби ентузијазам за учење, а то свакако није оно што желите.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas