Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

До када беба не сме да спава на јастуку? Безбедно је тек од овог периода

Важно да беба спава без јастука

1715949550_shutterstock_2368574225.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када сте први пут ставили свог повијеног малишана у кревет, можда вам је изгледало мало чудно видети га како леже на сред свог голог душека. Али како су се ноћи претвориле у недеље, а недеље у месеце, вероватно сте се навикли на то. У неком тренутку, можда ћете почети да се питате када би требало да уведете јастук. Мала деца могу да спавају са јастуком након 2. године, али још увек није сваки јастук за њих безбедан. Јастуци и даље могу представљати ризик од гушења за малу децу, па је важно одабрати прави.

„Сва деца се развијају различитом брзином, а за неке јастук може и даље представљати ризик од гушења пре друге године“, каже По-Чанг Хсу, лекар и стручњак за медицински садржај у Слеепинг Оцеан-у. „Чак и тада, сигуран јастук за малишане мора бити тврђи.

Када је безбедно за дете да спава са јастуком?

Мала деца могу да спавају са јастуком почевши од 2. године. Иако је ризик од синдрома изненадне смрти одојчади (СИДС) прошао након бебиног првог рођендана, јастуци се и даље сматрају ризиком од гушења. Овај ризик је мањи до 2. године, али стандардни јастук за одрасле можда није прикладан.

У овом узрасту, јастук треба да буде мали и чврст да би се сматрао безбедним. „Када одлучите да је ваше дете спремно за јастук, имајте на уму да велики мекани јастуци који красе ваш кревет вероватно не одговарају“, примећује Харви Карп, педијатар и извршни директор компаније Хаппиест Бабy. Запамтите такође да нема журбе да свом детету дате јастук. У ствари, што дуже буду без њега, то боље.

„Истина је да већина мале деце добро спава без јастука“, каже др Карп. "Препоручујем само да користите ћебе у креветићу након првог рођендана и да сачекате да користите јастук док ваше дете не пређе из креветића у кревет. То можда неће бити до трећег рођендана или чак касније." Свако дете је другачије. Обавезно се консултујте са педијатром ако имате било каквих питања о томе да пустите дете да спава са јастуком.

Предности спавања са јастуком

Ако спавате са јастуком, вероватно вам се то свиђа јер подржава кичму. Удобност је главна предност спавања са јастуком. Али малишани који су навикли да спавају без јастука највероватније ће се откотрљати у положај на који су навикли. Заиста треба да ставите јастук свом малишану само ако ће му у кревету бити пријатније.

Мере безбедности

Мала деца могу да спавају са јастуком након што напуне 2 године. Међутим, постоје неке важне мере предострожности које треба имати на уму када стављате јастук свом детету.

Изаберите мали и чврст јастук

Постоји неколико разлога зашто би требало да изаберете мали и чврст први јастук за своје дете. Прво, јастуци и даље могу представљати ризик од гушења у овом узрасту, посебно ако су велики и мекани. Велики, мекани јастуци можда неће пружити одговарајућу подршку за врат вашег малишана. Пошто је тело вашег детета још увек мало и неразвијено, превелики јастук може довести његово тело у положај који оптерећује његову кичму.

„Дебели јастук може бити непријатан за мали врат и кичму вашег детета, који се још увек развијају“, објашњава др Карп. „Уместо тога, потражите мали, раван, чврст јастук који подржава главу, а да не изазива напрезање вашег малишана.

Пазите на алергије

Јастуци могу бити узрок алергије код мале деце. Ако видите много кијања или црвенила очију које сврбе од увођења јастука, можда то није добра идеја. Да бисте смањили симптоме алергије узроковане јастуцима, замените их након годину или две. Коришћење хипоалергене навлаке преко јастука такође може да функционише, али уверите се да добро пристаје.

„Хипоалергенски модели су увек сигурнија опција“, каже др Хсу. „Такође је корисно набавити јастук који пропушта ваздух да би помогао терморегулацији током спавања. Родитељи ће можда желети да користе јастучницу од природних материјала, као што су памук или бамбус, за побољшану прозрачност.“

Што касније, то боље

Не морате свом малишану дати јастук само зато што пуни 2 године. Генерално, најбезбедније је чекати да уведете јастук што дуже можете.

„Деца се често бацају и окрећу у кревету и могу на крају да притисну лице у јастук без могућности да се откотрљају уназад“, примећује др Хсу. Што је старије и јаче ваше дете, мања је вероватноћа да ће бити заробљено у положају у којем би јастук могао да блокира његово дисање.

Јастуци такође могу представљати нове ризике како ваша беба расте.

„Давање јастука малом детету које још спава у креветићу такође може омогућити детету да користи јастук као начин, да се попне и изађе из кревеца“, каже др Хсу. "Ово може довести до повреда."

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas