Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: Ове 3 особине деца увек наслеђују од очева

Генетичарка са Универзитета Феникс, открила је да ове три особине деца наслеђују од очева.

1719917723_shutterstock_2218725909--1-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Јесте ли се икада запитали шта деца наслеђују од мајке, а шта од оца? Генетичарка је издвојила три особине које деца најчешће наслеђују од оца.

Занимљиво је размишљати шта су деца наследила од мајке, а шта од оца. Многи од нас мисле да је све 50:50 када је у питању генетика, при чему сваки родитељ даје свом детету једнаку количину гена или различитих особина, али генетика не функционише на тај начин, пише 24сата.хр.

Генетичарка Дана Бресет са Универзитета Феникс истиче да постоји 60 посто већа шанса да наследите "активне" особине од свог оца јер природа има тенденцију да изрази ове гене.

Бресет је издвојила три особине које деца најчешће наслеђују од оца, иако то није правило.

Висина

Физички изглед највише зависи од татиних гена и није превише оријентисан на мамине гене. Постоји најмање 700 генетских варијација које су одговорне за одређивање висине и иако ова карактеристика има везе и са мајчиним и са очевим генима, постоје докази који сугеришу да гени оца играју већу улогу. Зато добро погледајте тату да бисте сазнали да ли ће дете бити високо или ниско када порасте.

Пол детета

Ако тата икада буде разочаран што нема дечака или девојчицу, само је он крив – мушкарци су одговорни за пол детета. Мушкарци дају Y хромозоме дечацима, а X хромозоме девојчицама. Научници истичу да ће мушки X хромозом и женски X хромозом дати девојчицу, а мушки Y хромозом и женски X хромозом дечака.

Истраживачи су открили да је родни однос у породици пратио очеву, а не мајчину страну. На пример, ако је човек имао више браће, већа је вероватноћа да ће му деца бити дечаци, а ако је имао више сестара, већа је вероватноћа да ће имати ћерке. Студија је показала да то није тачно за жене.

Питања менталног здравља

Старији очеви могу да пренесу мутиране гене на своју децу, што онда доводи до менталних болести или проблема менталног здравља (хиперактивност, биполарни поремећај…). Деца рођена од родитеља старијих од 45 година такође могу да имају веће шансе да имају сметње у учењу или депресивне склоности.

Међутим, недавна истраживања су показала да генетски утицај на менталне поремећаје може бити слабији него што се раније мислило. Ментални поремећаји имају неке везе са генетиком, али они чине само 10 до 20 одсто укупне комбинације фактора.

Стилл

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas