Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

8 реченица које родитељи не треба да говоре тинејџеру: Имаће супротан ефекат

Ако имате тинејџера у кући, онда знате да разговор са дететом овог узраста може да буде прави изазов.

1716907167_shutterstock_1950752818.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Понекад се вероватно запитате и да ли вас уопште чује или се само прави да вас слуша, мада понекад на основу превртања очима знате да вас ипак чује.

Ипак, јако је важно да и у овом, стручњаци кажу најизазовнијем периоду родитељства, разговарате са својим дететом, али ево шта никада не треба да му кажете према мишљењу стручњака.

1. Није то тако страшно

Нешто што вама делује безначајно је вашем тинејџеру можда веома важно, а овом фразом коју родитељи често изговарају заправо "тривијализујете осећања свог детета", каже стручњак за родитељство Трејси Бексли.

То чини да се ваше дете осећа као да га не разумете, што може да га наведе на погрешан закључак да су његова осећања пренаглашена или нису добродошла. Због свега тога, можда ће у будућности оклевати да вам се обрати у неким ситуацијама, а то није оно што желите.

"Видим да ти је ово важно, хајде да поразговарамо о томе шта се дешава", предлаже стручњак Баксли уместо ове фразе.

2. Зашто ниси више као твој брат/сестра/пријатељ

Поређење детета са другима је болно у било ком узрасту, а последње што желите је да једном тинејџеру пошаљете поруку да није довољно добар. Клинички психолог Наника Кур истиче да је утолико теже што овакво поређење долази од родитеља, те да уместо тога "цените његову индивидуалност и прихватите јединствени пут његовог развоја".

3. Требало би да...

"Никада не започињите саветом разговор са тинејџером", саветује психијатар Френд Андерсон. "Њима је важно да осете да их слушате, видите и прихватате", каже др Андерсон, саветујући да у разговору слушате шта вам дете говори и да покажете радозналост према његовом искуству, а тек када ваш тинејџер исприча све што је имао, можете га упитати да ли жели да чује ваше мишљење.

Психијатар истиче да уколико постављате питања попут: "Шта мислиш да треба да урадиш?" или "Како је требало да реагујеш?", тиме ћете заправо подстаћи дете да само дође до неког решења.

4. Уживај сада, док немаш праве проблеме у животу

Иако то јесте истина са ваше тачке гледишта, имајте на уму да су проблеми и ситуације са којима се ваше дете сада суочава за њега врло стварни и озбиљни. Ова фраза коју родитељи прилично често говоре заправо ниподаштава искуства која тинејџер има у том узрасту, а осим тога, може да изазове и бригу због тога шта га чека у будућности, тј. какви су то проблеми одраслих.

"Такве изјаве могу да учине да се осећају беспомоћно јер ако им је тако тешко сада, како ли ће тек бити када дођу прави проблеми и неке озбиљне одговорности", упозорава терапеуткиња Силвија Камински.

5. Неодговоран си, шта је с тобом

Не само што ова фраза може да повреди осећања вашег тинејџера, већ му и не даје никакву информацију о томе шта је могао да уради другачије или каква је последица онога што је урадио.

Наравно, то не значи да не смете да критикујете своје дете, само би то требало да урадите на другачији начин, каже клинички психолог Кур и наводи пример: "Заиста сам фрустрирана оним што се десило овде. Хајде да разговарамо о томе како да заједно решимо ову ситуацију".

6. Овим темпом никад ништа нећеш постићи

Родитељи ову фразу најчешће изговарају како би мотивисали дете, али психолог Кур истиче да је то заправо напад на самопоштовање детета, те да овакав приступ може да подстакне анксиозност и несигурност, као и да их обесхрабри да прате своје снове.

Уместо да кажете овако нешто, њен савет је да своју фрустрацију оставите по страни, а да детету упутите речи подршке: "Верујем у тебе. Знам да можеш да решиш ово".

7. Није важно шта други мисле о теби

Иако можда заиста тако мислите, вероватно знате и да је вашем тинејџеру веома стало до тога шта вршњаци мисле о њему. "Они нису имали времена да развију вештине које су повезане са осећањима повезаним са мишљењем њихових вршњака", каже терапеуткиња Ванеса Брејден.

Уколико је вршњак вашег детета рекао нешто што га је повредило, покушајте да кажете нешто чиме ћете му дати до знања да уважавате његова осећања, али му и понудити другу перспективу, на пример: "Жао ми је што то чујем. Није лако имати 16 година. Понекад људи кажу неке ствари које не мисле јер им је тешко или имају лош дан. У реду је да се осећаш лоше, али запамти да си ти више од нечијег лошег дана".

8. Ма, добро си

Иако је то генерално тачно, ако се ваше дете не осећа добро тог трена, ова фраза умањује њихова осећања.

Елен Галински, ауторка књига о родитељству, саветује родитељима да емоције својих тинејџера посматрају као саставни део њиховог раста, уместо да на њих гледају као на проблем који треба да избегну.

Дакле, уместо да му поручите овом фразом да његова осећања нису важна, покушајте нешто овако: "Делујеш ми узнемирено. Хоћеш ли да разговарамо о нечему?"

Имајте на уму да су тинејџери веома осетљиви, иако споља можда делује као да их ништа не дотиче, тако да увек двапут размислите коју поруку им шаљете кроз неке уобичајене фразе. 

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas