Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сачувајте биљке од кише: Ових 6 навика ће помоћи да изгледају божанствено

Савети са љубитеље биљака

1711285804_shutterstock_1464836393.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Обилне кише могу изазвати низ забринутости код власника кућа. Главни баштовани округа Сонома саставили су паметну листу ствари које би требало и не би требало да радимо у нашим још влажним пејзажима, од тога да пазимо на одређена створења до пружања посебне пажње биљкама оштећеним поплавама и водом.

Мими Енрајт, координаторка програма за Мастер Гарденерс округа Сонома, рекла је да су експлозије узастопних атмосферских река и године суше подсетник на потребу за бољим управљањем атмосферским водама.

Урадите ових 6 ствари

Проверите пужеве. Ова створења успевају у влажним срединама. Често ћете их видети на тротоарима и прилазима након кише. Они праве неправилне рупе на листовима и цветовима, а за собом остављају љигав траг. Пестицидни спрејеви и прашина нису ефикасни у стварно влажним условима, па се немојте трудити да их користите. Уместо тога, откините пужеве ручно или их ухватите посебном замком.
Уклоните коров и нежељене биљке. Много је лакше почупати коров и уклонити нежељене биљке када је земља мокра. Искористите ово време у своју корист тако што ћете ухватити корак са било којим зимским једногодишњим коровом. 
Испустите стајаћу воду. Како се време загрева, подручја са стајаћом водом постају зоне размножавања комараца. Ова влажна зима већ фаворизује велику сезону комараца, па учините свој део да смањите станиште комараца око вашег дома. Испустите стајаћу воду у саксије за цвеће, тањире, колица и канте и очистите запушене атмосферске одводе и олуке. 
Наставите да чувате воду. Током јесењих и зимских месеци, учините све што можете да користите мање воде. Прекомерно наводњавање ваших биљака током овог времена може довести до трулежи корена и других патогена који се преносе водом. Искључите или прилагодите распоред наводњавања тако да одражава повећање падавина. Можете купити сензор за кишу за ваш систем прскалица да бисте избегли наводњавање док пада киша.
Будите у потрази за мравима, бубашвабама и ушима. Ове штеточине се могу позвати у ваш дом током поплава или јаких киша. Запечатите све пукотине или отворе у својој кући како бисте их спречили да уђу. Поставите лепљиве замке близу улаза. Држите храну добро затворену и окружење без нереда како бисте спречили да се ове штеточине уселе у затворен простор.
Уклоните печурке. Влажно време подстиче раст надземних гљива. Печурке нису штетне за вашу башту или травњак, али можда ћете желети да их уклоните како бисте спречили да их деца и кућни љубимци поједу. 

Ових 5 ствари избегавајте

Немојте гнојити своју башту, травњак или биљке у саксијама на отвореном. Свако ђубриво које сада примените ће вероватно бити испрано са земље или ће се брзо излужити из земље у наше водене токове. Сачекајте да прођу олује и да прођу два дана након кише.
Не користите пестициде. Попут ђубрива, вероватније је да ће ови производи само загадити водене путеве уместо да контролишу штеточине. Падавине брзо испиру пестициде који се наносе на лишће као спрејеви. Оне које се наносе на тло као системско заливање вероватно неће бити унесене у биљку на влажним земљиштима. Уместо тога, они ће постати одлив. Пестицидне прашине морају да остану суве да би биле ефикасне, тако да сада није време да их користите на отвореном.
Не обрезујте биљке. Осим ако не морате да уклоните оштећене удове или гране након недавних олуја, избегавајте обрезивање биљака у влажним условима. Обрезивање у овом тренутку може учинити биљке рањивим на патогене и лако ширити болест са једне биљке на другу. Стабла кајсије, трешње и маслине никада не би требало да се орезују у хладним, влажним условима.
Не брините о малим гомилама земље. Активност кишних глиста се повећава по кишном времену, па ако видите мале гомиле земље на врху пејзажних кревета или травњака, не брините - то су само кишне глисте које излазе да добију мало ваздуха. Док то раде, помажу у аерацији тла. Кишне глисте одлажу одливке када прогутају земљу и ткиво листа. Када изађу са површине тла, уклањају фекалне материје. Одливци су богати хранљивим материјама и органском материјом и погодују биљкама травњака.
Немојте сабијати своје тло. Избегавајте вожњу или претерано ходање по меком тлу и држите тешке машине даље од влажног тла. Сабијена тла чине травњаке, дрвеће и жбуње подложнијим болестима, суши и инсектима спречавајући кисеоник и воду да стигну до корена биљака, преноси Пресс Демоцрат.

Брига о биљкама оштећеним поплавама и водом

Одбаците све биљке дотакнуте поплавним водама изнад или испод земље.
Оперите све биљке које је земља затрпала током поплаве
Сачекајте најмање 60 дана пре поновне садње.

(Ало)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas