Да би роштиљање напољу било успешно испоштујте неколико важних правила.
Лето и роштиљ нераскидиво су повезани, а уз њих обавезно иду и добро друштво, укусно месо, риба или поврће, музика и опуштена атмосфера прожета смехом. Водећу улогу у поменутом низу има роштиљ мајстор, односно “онај један” међу пријатељима или у породици који је увек задужен за припрему грилованих гурманлука.
Прочитајте још: Осећате да вам фали ЕНЕРГИЈА? Промените ових 10 СТВАРИ у свом ДОМУ и све ће бити другачије
Безбедност нам је увек на првом месту, па је тако и приликом одабира одговарајућег места за роштиљ. Не смемо заборавити да сваки грил, било да је на угаљ, плински или електрични, развија високу температуру, па би га требало удаљити од дрвећа и баштенског намештаја, али га и поставити тако да не буде директно наспрам улазних или стражњих врата, поготово ако имамо децу која туда трчкарају.
Роштиљ увек ставите на равну површину.
Увек га ставите на равну и чисту површину, далеко од потенцијално запаљивих материјала, попут смећа, суве траве, живе ограде, ниског дрвећа или висећих грана са већих стабала. Такође, важно је да вам роштиљ буде у видокругу чак и када сте у кући, због безбедности.
Ако га добро поставите моћићете да уживате Фото: Депозит
Приликом сваког роштиљања обавезно проверите одакле дува ветар, да бисте избегли да вам се надиме коса и одећа, али и плућа и очи. Колико год да вам се допада мирис дима, знајте да он садржи карбон-моноксид и остале опасне супстанце које се ослобађају приликом топљења масноће, па би његово удисање требало свести на најмању меру. Имајте на уму да дим увек иде низ ветар, па према томе позиционирајте роштиљ.
Проверите одакле дува да се не надимите!
У врелим данима покушајте да грил поставите у хладовину, да се не бисте непотребно прегревали уз ватру. Уколико сте те среће да имате зидани роштиљ, не заборавите да га наткријете, јер ће га то заштитити од кише и од прекомерне топлоте. Одличан избор су и роштиљи на плин, са алуминијумским куполама изнад горионика.
Прочитајте још: Мрље од УЉА уклоните за пет минута уз само 2 ПРИРОДНА САСТОЈКА (ВИДЕО)
Овакав роштиљ, чак и када је искључен, али прекривен, дуже одржава топлоту меса и успешно га чува од штетних временских утицаја. Још ако имају точкове, лаки су за померање где год вам одговара, упркос већој тежини.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ