Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА СОБНЕ БИЉКЕ ПРЕЖИВЕ ЈЕСЕН? Сви правимо исту грешку када их овде преместимо

Доласком јесени, собне биљке захтевају посебну пажњу и прилагођену негу. Промене у температури и смањење дневне светлости могу утицати на њихово здравље, па је важно увести нове рутине које ће им омогућити да лакше преброде хладније дане.

1728120532_795ca69e8b61e217593470ff42d04cf6933254e7.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Прелазак на хладније дане захтева промену летњих навика и увођење нових, једноставних ритуала који ће помоћи биљкама да преброде сезону.

Најбоље је заливати биљке ујутру одстајалом водом собне температуре. Свака биљка има своје специфичне потребе за водом, а важно је да супстрат остане влажан, што можете лако проверити додиром.

Требаће вам крпа, чај и јаја

Интересантно је да биљке можете заливати чајем јер делује као природно ђубриво, а вода у којој су се кувала јаја може им пружити потребне минерале. Собну папрат можете повремено залити пивом за додатну негу.

Ако грејете просторију, препоручује се постављање овлаживача на радијаторе, или коришћење чиније с водом ако имате другачији систем грејања. Обратите пажњу да биљке не буду изложене промаји и избегавајте нагле температурне промене, које биљке тешко подносе.

Редовно бришите прашину с листова биљака влажном крпом, јер смањење дневне светлости током зиме додатно отежава фотосинтезу, а прашина може блокирати преосталу светлост. Уколико биљка добро напредује на тренутном месту, немојте је померати. Ипак, ако је простор превише мрачан, преместите је на светлије место. Да бисте проверили осветљеност, поставите руку тридесетак центиметара изнад биљке - ако нема сенке, то значи да је светлост недовољна.

Такође, уклоните суве или оштећене листове, а ако је биљка током лета била напољу, прегледајте је пажљиво, користећи лупу, како бисте се уверили да нема оштећења или штеточина.

У хладнијим данима избегавајте постављање биљака директно на хладне површине попут бетона или керамичких плочица, јер то може да их охлади. Поставите картон или фротир испод саксије као изолацију. Такође, када купујете биљке током хладних дана, обавезно их добро заштитите папиром приликом транспорта. Јесен није идеално време за пресађивање већине биљака, стога је боље сачекати пролеће.

(Информер)

 

БОНУС ВИДЕО

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas