Вероватно је користите свакодневно, али знате ли како и да је правилно оперете? Када кажемо правилно, првенствено мислимо на прање без употребе детерџента за судове.
Доносимо неколико начина како да то урадите без употребе хемикалија, а уз помоћ састојака који су и више него ефикасни.
Прочитајте још: САВЕТИ ДИЗАЈНЕРА: Не правите од ДОМА СКЛАДИШТЕ
Сирће за дезинфекцију
Сирћетна киселина коју сирће садржи одлично је средство за дезинфекцију које је веома ефикасно против Е. цолли, салмонеле и стафилокока. Када желите да очистите и дезинфикујете даску за сечење, поспите по њој соду бикарбону па онда неразређено алкохолно сирће. Након пет до десет минута даску добро исперите чистом, хладном водом.
Хидроген пероксид елиминише бактерије
Хидроген пероксид поуздани је савезник против ширења бактерија, посебно након што сте секли пилетину или неку другу врсту меса. Даску очистите тако што ћете је прво пребрисати папирним убрусом на који сте нанели сирће, а након тога и убрусом који сте натопили хидроген пероксидом. Након тога, потребно је да даску исперете чистом, хладном водом.
Прочитајте још: Почиње ШКОЛА! Преуредите дечију собу, а ГЛАВНА ЗВЕЗДА мора да буде ОВАЈ комад намештаја
Лимун уклања непријатне мирисе
Одређене намирнице могу да оставе и не баш тако пријатне мирисе (црвени и бели лук, пилетина и риба само су неке од њих). Елиминишите их, а уједно и дезинфикујте даску, тако што ћете је добро истрљати са пола лимуна. Можете је и опрати у неразриеђеном свежем соку од лимуна.
Прочитајте још: Ови комади НАМЕШТАЈА су ПРОШЛОСТ: Уредите свој дом по последњој моди
Сода бикарбона за дубинско чишћење
С времена на време, даску је потребно и дубински очистити. Направите пасту од једне кашике соде бикарбоне, једне кашике соли и воде те даску добро истрљајте. Након тога је темељно исперите врелом водом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ