Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Јесење руже цветају целе зиме: Свака боја носи посебну симболику

Хризантема или јесења ружа је цвет јесени за који се верује да у кућу доноси срећу и благостање. Јесење руже цветају целе зиме, свака боја има симболику, а бела и лила су чаробнице.

1728477977_86384.jfif
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Чак и ако немате огромну башту, постоји једна јесења биљка која вам је апсолутно потребна и коју можете видети свуда у ово доба године. Хризантема или јесења ружа је цвет јесени, веома се лако узгаја и верује се да доноси срећу.

Хризантеме су отпорне на штеточине и болести, тако да нису захтевне. Добро успевају и у саксијама и у баштенској земљи. Имају различите облике, са великим и бујним цветовима или цветовима налик на беле раде.

Хризантема потиче из Кине и најраспрострањенија је у Азији, где важи за цвет који привлачи срећне околности, верују практиканти фенг шуија и древних култура Далеког истока. Тамо се сматра да је повезана са сунцем и да носи јанг енергију. Зато је у многим азијским земљама хризантема цвет среће, а у њену част се у Јапану сваке јесени одржава и Фестивал среће.

 

Хризантеме су цвеће јесени

Ово предивно јесење цвеће је приступачно и није захтевно. Једино што је хризантемама потебно јесте пуно сунца и заштита од ветра. Најбоље време за њихову садњу је од пролећа до касног лета.

Да бисте правилно посадили хризантему, потребно је да ископате дупло ширу рупу од саксије и поставите биљку у рупу тако да је круна у нивоу земље, али не дубље. Напуните рупу земљом и водом.

 

Како се бринути за хризантеме у јесен

Хризантемама није потребно много времена за негу, па додајте мало компоста када их посадите. Тада им можете дати ђубриво опште намене. Хризантеме редовно заливајте, посебно када их први пут садите.

Да би ово цвеће имало богату круну са више цветова, орезујте врхове сваке гране било када од касног пролећа до почетка јула. Урадите то неколико пута у сезони, али најкасније до средине јула или ћете одсећи цветне пупољке.

Ако их држите у саксијама, обавезно их добро залијте током топлих и сушних периода јесени. Саксије се суше много брже од баштенске земље, па редовно проверавајте да бисте спречили увенуће.

Оригинално златножуте боје, данас постоји хиљаде различитих врста и боја, а све имају посебно значење:

Бела хризантема се доводи у везу са истином, јасноћом мисли и исправним одлучивањем, па је одлична за медитацију.

  • Лила или љубичаста хризантема симбол је отмености и племенитости.
  • Наранџаста хризантема знак је топлине и напретка.
  • Црвена хризантема је знак љубави и страсти.
  • Плава хризантема доноси смиреност и инспирацију.
  • Жута хризантема је најтужнији симбол и знак неузвраћене љубави.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas