· · Коментари: 0
СТРУЧЊАК

Љубитељ сте савременог и модерног стила? Ипак, то има своје мане

Модерно и савремено имају различита значења у контексту уређења ентеријера. Данас се често користе како би описали целокупан стил, али ова два стила имају различит метод.

Depositphotos_218451212_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Савремен стил је динамичан и није у вези ни са једним специфичаним стилом, али позајмљује делове из различитих стилова и епоха, преуређује их и имплементира. Модеран стил описује статичан дизајн који настаје у периоду од 1920. до 1950. године појавом индустријске револуције, мада многи сматрају да се модеран стил односи на цео 20. век.

Прочитајте још: Постоји само један комад намештаја који се наслеђује, да ли знате који је то?

Савремен стил у ентеријеру тежи ка пространости, па тако повезује више простора - кухињу, трпезарију и дневни боравак - формирајући једну целину, чиме се добија ефекат удобног, комфорног и прозрачног простора. Употреба суптилних, такозваних неутралних боја као што су сива, браон, црна и бела, савршена су основа за савремене ентеријере.

Ове неутралне боје нису нужно досадне и монотоне, јер су подови и намештај наглашени снажним декоративним акцентом и допуњени металним сјајем нерђајућег челика који се углавном користи као спојница елемената или као акценат у простору. Савремен дизајн подразумева избалансирано коришћење природних материјала, као што су дрво и камен, који су уклопљени са челиком, бетоном и стаклом како би се обезбедио естетски баланс у ентеријеру.

Карактеристично за савремене ентеријере су велике стаклене површине, тј. високи прозори који пропуштају довољно природне светлости, што ствара баланс и хармонију између унутрашњег и спољашњег простора.


Природна светлост, осим што има директан утицај на психофизичко здравље људи, доприноси и осећају задовољства током боравка у осветљеном простору.

Креирати савремен ентеријер подразумева и употребу спектакуларне расвете, стакла, металних оградица, модерне уметности, јер сви ти елементи доприносе комплетном утиску и не треба их занемарити, као ни акценте и детаље који су од изузетног значаја за сваки савремен простор.
Модеран стил се рађа из жеље да надвлада традиционални. Традиционално опремљени простори су углавном претрпани, и физички и визуелно, док су модерни једноставни, пречишћени са једним или два акцента у боји. Модерни ентеријери су пространи и фокусирани на функцију и организацију, без нереда и хаоса. Кључна компонента модерног дизајна је његов минимализам - мање је више.

Млади воле практично
Млади и пословни људи посебно воле модеран дизајн без детаља и декоративног намештаја јер се простор лако одржава. Породице са децом не усвајају овај стил олако због оштрих ивица и ломљивог стакла. Међутим, стручна помоћ архитекте могу бити од велике користи при уређењу простора и избору стила.

Модеран дизајн користи основну геометрију, једноставне ивице, кривине и углове, како у простору тако и код креирања намештаја. Намештај је одигнут од пода, линијски, једноставан, без украса, са полираним, глатким и елегантним површинама, израђен да служи својој сврси са фокусом на удобност. Бели зидови у простору могу понекад бити лош или досадан избор, али у модерном простору они су јасни, чисти и доприносе истицању детаља, без скретања пажње на себе.

Прочитајте још: НЕ БАЦАЈТЕ ГАЈБИЦЕ: Пет начина да се добије НОВ намештај, а ништа не кошта

Детаљи у модерном ентеријеру су пажљиво одабрани уметнички комади, јер заузимају централно место у простору, нема ситница и дрангулија.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.