Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се дешава ако не перемо косу недељу дана? Стручњак тврди да све зависи од типа косе

Савети о прању косе су веома различити – од свакодневног прања до што ређег прања да се не би мастила. Свако за себе зна шта му највише одговара.

1719140909_shutterstock_1917075377.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Вец́ина нас пере косу једном или два пута недељно, али шта ако је интервал између прања дужи? Одговоре на ове недоумице изнео је козметолог и представник Америчког козметолошког удружења, др Стивен Лајн.

Он наводи да непрање косе дуже од недељу дана може бити и добро и лоше у зависности од стања власишта и косе, и истиче да ц́ете приметити следец́е ствари:

Природна уља

- Оно што ц́ете прво приметити је повец́ана количина уља на коси, јер је кожа главе имала прилику, односно време, да производи ова природна уља. Они могу да негују косу и обезбеде јој влагу, па ц́е изгледати сјајније и здравије - каже он.

Као резултат тога, приметиц́ете неке промене у текстури ваше косе – што може бити благослов или проклетство – у зависности од вашег типа косе.

Ако имате таласасту косу, прескакање прања може помоц́и јер ц́е ојачати природну текстуру косе. Али ако имате масну кожу главе и косу, накупљање уља може само погоршати ствари, чинец́и да ваша коса изгледа масније.

Јача коса

Коса може да пуца из више разлога, због лошег третмана, исхране, стреса, али и здравствених проблема. Др. Линија наводи да често прање косе може бити додатни разлог.

Ако је често перете, лишавате власиште природних уља, па ц́е бити сува, а коса склона ломљењу. Ако то радите ретко, вишак уља на вашој коси може спречити ломљење, саветује она.

Иритација коже главе

За вец́ину људи, избегавање прања косе недељу дана и више - оставиће негативне последице.

- Ако дуго не перете косу, на њој, као и на кожи главе, накупиц́е се уља, прљавштина и мртва кожа. То може довести до иритације коже главе, која ц́е сврбети и љуштити се - каже доктор.

Додаје да може доц́и до прекомерног размножавања бактерија или гљивица ако је скалп влажан и на њему постоје остаци мртвих ц́елија коже, што може изазвати инфекције и непријатан мирис. Чак и губитак косе може бити резултат ретког прања.

Акумулација производа

Ређе прање косе може бити од користи ако не користите много производа за стилизовање. Међутим, ако користите производе за косу као што су гелови, пене или спрејеви, непрање косе недељу дана може довести до накупљања производа на кожи главе и коси.

Наравно, неки производи за косу су посебно дизајнирани да се користе између прања, укључујуц́и суве шампоне, спрејеве за регенерацију и неке производе за текстуру. Међутим, треба их уклонити са косе и коже главе.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas