Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Знакови који указују на то да је ваш ПАС СРЕЋАН: Стручњаци кажу да се по овоме разликују

Стручњаци објашњавају како да препознате расположење свог пса и како да му помогнете ако се осећа потиштено.

1722342689_shutterstock_2478254235.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сваки власник пса барем једном дневно се пита шта значе поједини гестови његовог љубимца и да ли је он заиста срећан.

Иако смо сви навикли на повремена негодовања због недостатка још понеког комада меса у оброку и дуже шетње на ливади, експерти су установили који су стварни знакови псеће среће или незадовољства.

Све тајне псећих осећања крију се у њиховом говору тела, тврди Линзи Хамрик, професионални тренер паса.

- Пси својим понашањем показују своје осећаје јер нам не могу речима рећи како се осећају, објашњава стручњак за Гуардиан.

Како се понаша срећан пас?

Срећан и задовољан пас имаће опуштен и отворен говор тела - отворена уста, лагано махање подигнутим репом, опуштене очи и уши.

Такође, може се догодити да пас почне да 'говори' целим телом, што тренер и стручњак за понашање паса Доминик Фечнер назива 'зоомиес'.

- То су брзи, кратки испади енергије с много трчања около. Они су добар знак, каже тренер паса.

Он такође појашњава да ће срећан пас редовно 'проверавати' свог власника током шетње, тражећи у њему смернице и упутства.

- То је знак срећног пса који има добар однос са својим власником.

Како изгледа несрећан пас?

Несрећан пас, с друге стране, изгледа снуждено и затвореног је говора тела. Постоје неки очигледни знакови, каже Сиера Моберг, консултант за понашање, који укључују подвијање репа, повлачење ушију унатраг или режање.

- Али могу да постоје и суптилнији показатељи, као што су напета телесна постура, видљиве беоњаче, зевање, лизање носа, подизање шапе, окретање главе или тела од некога те укочено излагање трбуха, рекла је Моберг.

Ако повремено видите такво понашање, то није нужно разлог за велику забринутост. Као и код људи, ниједан пас није срећан цело време.

Проматрајте понашање свог пса

- Зевање не значи нужно да је ваш пас несрећан. Али често зевање у комбинацији с другим знаковима напетог говора тела могло би да буде знак да се пас осећа тескобно или несигурно, каже Феичнер.

Стручњак такође препоручује проматрање како се ваш пас креће по кући. Да ли често хода? Изгледају ли панично? Је ли летаргичан или се често скрива испод кауча и столова?

- Овакво понашање је најјаснији знак да ваш пас није срећан, закључује.

Дакле, псима је, као и људима, изузетно битна емоционална повезаност. Пажња, нежан тон у обраћању, мажење и поклањање само мало више пажње учиниће чуда у животу ових предивних емотиваца, преноси тпортал.хр.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas