Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАШТО ПСИ ЛИЧЕ НА СВОЈЕ ВЛАСНИКЕ: Само случајност или нешто друго

Вероватно сте погледали барем једног власника који шета свог пса и помислили: "Како они личе!" Можда имају сличну боју косе/крзна, исти израз лица, можда се чак слично померају (енергично, успорено...). Ипак, да ли пси заиста изгледају као њихови власници? Ако јесте тако, ко је или шта одговорно за ову сличност? Да ли људи бирају животиње које личе на њих или се оне постепено "претворе" у мању, крзнену верзију својих власника?

1721734669_shutterstock_454107526.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Ово није универзални феномен међу свим власницима и псима, али постоје бројни докази да многи пси "личе" на своје власнике. На пример, неко ко има дугачку, црну и коврџаву косу ће можда да има црну пудлу, а неко ко има таласасту плаву косу и браон очи ће да личи на свој златног ретривера...  

Неколико студија открило је да слике расних паса могу лако да се пореде са сликама њихових власника, толико да се не може рећи да је чиста случајност. У једној студији, учесници су упоређивали псе са њиховим власницима, без обзира на то да ли су бирали праве парове пса и власника или оне који само личе једни на друге. Резултати студије указују на то да је физички изглед превагнуо да људи "споје" пса и власника, а не било који други фактор.

Одређени аспекти физичког изгледа су важнији од других: црте лица, посебно очи, биле су важан део перцепције сличности у односу на величину, фризуру и физичку кондицију паса и власника, показала је ранија студија из 2015. године.

Када је истраживач показао учесницима праве и лажне парове паса и власника, маскирајући им делове лица, учесници су били под‌једнако успешни у "спајању" када би се ослањали само на очи, као и кад су могли да виде цело лице власника и паса са покривеним устима. Али, када су очи биле замаскиране, стопа успеха учесника је пала на 50 одсто, преноси "Лајв сајенс".

Да ли бирамо псе који личе на нас или пси с временом почињу да личе нас

Откривено је да дужина поседовања љубимца није у корелацији са сличношћу између пса и власника. То указује на вероватноћу да, уместо да пси временом постају "животињске верзије" својих власника, људи на самом почетку бирају псе који личе на њих.

Ово има смисла, јер су бројна друга истраживања показала да људи често бирају и партнере који личе на њих.

Ипак, није само реч о физичком изгледу. Резултати недавне студије показују да пси и њихови власници личе једни на друге када су у питању "великих пет" категорија личности (екстраверзија, пријатност, отвореност, савесност и неуротицизам). Ови налази указују на то да бирамо љубимце који су нам слични не само по изгледу, већ и понашању. 

Иако је доказано да пси временом не могу да стекну физичке атрибуте власника, за сада није истражено да ли се исто може рећи и за понашање. Постоји могућност да, након неког времена проведеног заједно и дресирања, пси заиста "покупе" неке делове личности својих власника, уместо да су једноставно тако рођени и имали среће да их удоми неко са сличним особинама личности.

За крај је важно напоменути да, ако бирате пса, не треба да се ослањате искључиво на физичи изглед. Пре доношења одлуке, добро размотрите све обавезе које подразумева узгајање животиње, уместо да се ослањате искључиво на естетику.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas