· · Коментари: 0
ШТЕНЕ

Савет ветеринара: Ево како да одаберете пса за себе

Пре куповине куце не читајте „Др Гугла“, већ ако посумњате на нешто одмах га однесите на преглед да добијете стручно мишљење

depositphotos_54224319-stock-photo-pet-american-pit-bull-terrier.jpg
Фото: Депозитфото

Пре набавке пса, будући власници се обично прво “консултују са интернетом” и у многим случајевима добију непотпуне, неадекватне па чак и погрешне информације. Популарно “гуглање” у великом броју случајева не може да научи заинтересоване љубитеље паса како да прерпознају скривене проблеме које само ветеринар може да дијагностикује и потврди.

Мањи је од браће?
Штене може да заостаје у расту, ако се упореди са другим младунцима из легла. Не треба бринути ако је весело и бори се за свој статус. Али, ако је длака без сјаја, могу се пребројати ребра или ноге нису чврсте и праве, са псом нешто није у реду.

Прочитајте још: Шта избор кућног љубимца говори о нама: Псе воле КРЕАТИВЦИ, а какви су љубитељи МАЧАКА?

Кукови

Дегенеративно, урођено обољење зглобова кука код великих раса паса стручно се зове дисплазија (ХД), а могу се уочити тек у периодуинтензивног раста љубимца (5-9 месеци) и манифестују се тежим кретањем, отежаним устајањем, храмањем на задњим ногама и несигурним ходом, нарочито после трчања и вежби. Само адекватан ортопедски преглед и рендгенски снимак кукова пса може дати тачну дијагнозу.

Стомак

Понекад се на белом или ружичастом стомаку штенаца, поготово док су у лежећем положају, може уочити мали оток у пределу пупка. То је пупчана кила која након оброка делује веће. Комплетну процену може дати само ветеринар, и то након прегледа.

Зуби морају бити прави
Фото: Депозитфото

Тестиси

Уколико власник набавља мужјака, треба да обрати пажњу да ли један тестис "шета". Само ветеринар може да утврди величину проблема и предложи хируршки захват, хормонски третман или масажу.

Обратите пажњу на понашање штенета.

Понашање

Неуролошки поремећаји код штенаца не дијагностикују се лако и прецизно, али је први сигнал приметна разлика у понашању.

Ноге

Ноге штенета треба да буду праве. Ако су криве, без обзира на положај, треба занемарити такво штене. Понекад ноге могу да буду и праве, али у ходу делују као да беже испред шапа које "заостају". То значи да рахитис већ узнапредовао.

Прочитајте још: Ако пас спусти шапу на вас или се наслони, то има СКРИВЕНО ЗНАЧЕЊЕ: Прочитајте шта вам љубимац поручује

Игра

И међусобни однос паса веома је важан. Уобичајено је да се штенци међусобно боре у игри, што сведочи о успостављању хијерархијског статуса сваког младунца. Ипак, треба пропратити њихову игру да би се евентуално уочили штенци који без милости нападају браћу и сестре и након признатог пораза и брутално показују да су неприкосновени у леглу.

Такви пси обично и касније показују појачану агресију. Треба обратити пажњу да ли има штенаца који изненада и без упозорења нападају, чак и оне који им тренутно нису претња.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.