Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИЗРАЕЛСКИ ПИШТОЉ

Да ли је израелски "Масада" претекао аустријски "Глок"? Ново оружје против 40 година старог пиштоља (ФОТО/ВИДЕО)

Масада припада тренутно преовлађујућем тренду великокалибарских пиштоља са унутрашњим ударачем и полимерским рамом

masada-1.jpg
масада Исраел Wеапон Индустрy
Oglas

Када је ИВИ је представио свој нови пиштољ са звучним именом Масада, после презентације новитета могли су да се чују коментари да је реч о "израелском Глоку". Али, то је погрешна и паушална оцена. Јер, ИВИ Масада је ипак нешто више од резултата простог копирања.

Прочитајте још: "ДОГОВОРЕНО ОРУЖЈЕ": Нова руска пушка изазвала велико интересовање јавности (ФОТО)

Рам је полимерски, са уливеном пицатинy шином у предњем доњем делу, веома великим штитником окидача, удобно заобљеним контурама дршке и пријатном површинском текстуром. Измењиви сегменти задњег дела рукохвата у три величине, допуштају свакоме да одабере оптималну конфигурацију.

Унапређена модуларност

Сигурносни систем одговара решењу са Глока јер обједињује уређај који спречава опаљење ако окидач није повучен до краја, као и сигурносни језичак у репу окидача. Још једна сличност је хладно кована цев са полигоналним профилом и десним кораком увијања од 254 мм као и повратна опруга правоугаоног пресека. Све команде су обостране и лако доступне, укључујући дугме за измену оквира, устављач навлаке, полужице за расклапање и полугу (опционе) мануелне кочнице.

Суштинска разлика у односу на Глок лежи у чињеници да је Масадин рам модуларне конструкције која највише подсећа на СИГ П-320, са челичним уметком који обједињује окидачки механизам и вођице по којима се креће навлака. То је "срце" усадника, док је полимерски одливак јефтин, заменски део који се нуди у четири боје (црна, сива, зелена и беж). У плану је проширење понуде са рамовима у више формата, где је довољно скинути навлаку и преместити модул у други одливак рукохвата да би се добио другачији пиштољ.

Мајсторско прилагођавање
Израелци су се показали као прави мајстори да усаврше одређене моделе и прилагоде их својим потребама. Тако је чувеним АК после прераде постао Галил, најпознатији чешки пиштољ је добио декокер и другачију силуету па је назван Јерицхо, а компилација различитих решења са пушака буллпуп система под именом Тавор продаје се у целом свету. Овај начин пословања показао се као веома успешан јер у доброј мери штеди време и средства за развој користећи се у пракси доказаним решењима.

Прочитајте још: У једном комаду оружје за лов и самоодбрану: Ругер је стигао - правац стрелиште (ФОТО)

Навлака је класично израђена, призматичне форме са урезима за сигурнији хват при репетирању и у предњој зони. Механчки нишани су ниски и широки, прилагођени борбеној употреби, са три контрастне тачке. Уз Масаду долазе и четири монтажне плочице на које се могу поставити неки од најпопуларнијих модела Тријицона, Леуполда или ХолоСун колиматора.

Мртва трка

По маси и димензијама, као и капацитету од 17 метака у (засада једином) калибру 9 мм Пара, Масада је практично изједначена са аустријским моделом. Прецизност је одлична иако у просеку Глок остварује маргинално бољи учинак. Масади више одговарају тежа зрна, која су све популарнији избор за службену употребу и самоодбрану. Поузданост је на нивоу декларисаних вредности, што значи да су испоштовани високи војни стандарди.

Да ли је израелски пиштољ бољи од Глока? Не знамо, али до сада нема ни разлога за помисао да је лошији.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas