Нутриционисти препоручују да купус једемо што више у ово доба године јер обилује витамином Ц који доказано штити од вируса
Осим тога, пресни купус смањује ризик од срчаног и можданог удара, помаже код реуматизма и проблема са стомаком и кожом.
Прочитајте још: Направите сами напитак који чисти плућа: Спас за пушаче!
Болови у коленима, леђима или раменима могу да се ублаже привијањем свежег листа купуса. Да би се супстанце из листа брже апсорбовале под кожу савет је да лиску претходно испресујете флашом или оклагијом. Болно место држите под купусом током целе ноћи, или за ефикаснији тертман мењајте облогу три пута дневно. Благотворно дејство на упаљене, отечене и болне зглобове имају гликозиди који се налазе у купусу.
Сок свежег купуса је ефикасан у лечењу иритиране слузокоже желуца. То потврђује и истраживање у ком су пацијенти пили литар овог свежег сока на дан што је довело до смањења болова у стомаку или до њиховог потпуног престанка. За то су заслужни висок ниво глутамина и аминокиселине који су "гориво" за ћелије у зиду желуца, као и танког црева.
Једно истраживање показало је да фитонутријенти из купуса - индол-3-карбинол (И3Ц), сулфорафан и индол смањују ризик од појаве рака дојке. Купус, такође, смањује ризик и од рака дебелог црева. Висок садржај хранљивих влакана и фитонутријената заслужан је за то, а истраживања показују да народи који једу велике количине купуса мање оболевају од ове врсте малигнитета.
Прочитајте још: ПАЗИТЕ: Ове ствари могу озбиљно да вам угрозе живот!
Уз обиље хранљивих влакана, купус садржи и магнезијум, калцијум, магнан, фолате, витамине А, Б1, Б2 и Б6, калијум, омега-3 масне киселине.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ