Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УШЛА ВАМ ЈЕ ВОДА У УВО?: Ово је 5 техника како ту воду да избаците напоље

Управо сте завршили с пливањем, роњењем или туширањем. Одједном осећате онај познати осећај као из детињства – звукови су пригушени, а у уху се налази "балончић" воде.

1721717169_shutterstock_1990614710.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Вероватно најпопуларнија техника је скакање на једној нози. Иако изгледа банално, у већини случајева ово може да буде довољно за избацивање воде из уха. Без обзира на то који начин користите, важно је имати на уму да не треба занемаривати стање мислећи да ће "само проћи". Наиме, вода у уху може да изазове иритацију, упалу, па чак и болну инфекцију познату као "пливачко ухо".

Створите вакуум у уху

На ухо у којем се налази вода прислоните длан и лагано притисните. Овај поступак ствара вакуум који повлачи воду напоље. Поновите поступак док не постане делотворан. За чишћење спољашњег дела уха користите памучни штапић и пажљиво уклоните воду која је изашла. Препоручује се и масажа уха у смеру казаљке на сату.

Користите гравитацију

Окрените главу тако да је ухо с водом окренуто према горе. Укапајте неколико капи воде у ухо, сачекајте неколико секунди, а затим брзо окрените главу на супротну страну тако да је ухо с водом окренуто према доле. Препоручујемо да легнете на јастук на којем ћете прислонити ухо с водом. Останите тако неколико минута и сила гравитације ће извући воду напоље.

Жваћите/зевајте

Жваћите или симулирајте жвакање како бисте покренули кости вилице које се налазе близу уха. Зевање има исти ефекат: ствара се притисак у средњем уху и сужава се ушни канал.

Осушите ухо

Осушите ухо користећи фен за косу. За неке људе ово је проверена метода. Укључите фен на најслабији ниво топлог ваздуха и поставите га најмање 30 центиметара од уха. Када почнете да осећате да вода излази из уха, знаћете да је ова метода за вас ефикасна. Ако вам више одговара хладан ваздух, слободно га наместите. Важно је избегавати врућ ваздух.

Валсалва маневар

Ово је проверена метода за избацивање воде из уха. Дубоко удахните и затворите уста и нос. Затим лагано покушајте да испустите ваздух из затвореног носа с циљем регулисања притиска. Благи праскави звук је знак да сте добро обавили овај маневар и да је Еустахијева туба проходна. Водите рачуна да не дувате превише јако, јер може доћи до оштећења бубне опне.

Шта не треба радити

Никако не гурајте у ухо памучне штапиће, прст или неки други предмет. То може само да погорша ситуацију и изазове развој бактерија. У још горој варијанти можете да повредите спољашње ухо или пробушите бубну опну.

Када посетити лекара

Вода у уху обично нестаје без лечења. Међутим, ако и после три до четири дана још увек осећате воду у уху или имате симптоме упале, обавезно посетите лекара. Ако је ухо отечено или упаљено, вероватно је дошло до инфекције која може да постане озбиљна ако се правилно не лечи. Лекар ће вам прописати лекове за сузбијање инфекције и ублажавање болова.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas