Истраживања која су спровели научници у Шпанији дошла су до запањујућих информација
Резултати најновијих истраживања упозоравају да би доручковање деце напољу, а не код куће, могло имати озбиљне последице по ментално здравље детета.
Научници у Шпанији дошли су до закључка да деца која први оброк у дану једу код куће имају мање проблема са менталним здрављем и понашањем.
Студија спроведена широм земље, испитала је скоро 4.000 родитеља деце узраста од 4 до 14 година о повезаности навика која се тичу првог оброка у дану и психосоцијалног здравља њихове деце.
Посматрали су расположење, самопоштовање и ниво анксиозности. У обзир је узето шта су деца јела за доручак и где су обично јели - напољу или код куће.
Др Хосе Франсиско Лопез-Гил са Универзитета Кастиља-Ла Манча и његов тим открили су да је доручак ван куће скоро исто толико штетан као и потпуно прескакање.
Они то објашњавају тиме да ће доручак који се прави и конзумира код куће вероватно бити здравији и богатији хранљивим материјама од хране која се купује у журби на путу до школе.
Шта треба да садржи доручак?
Истраживачи су открили да су кафа, млеко, чај, чоколада, какао, јогурт, хлеб, тост, житарице и пецива повезани са мањим шансама за развој проблема у понашању.
Дакле, следећи пут када ваше дете буде молило за чоколадне кроасане или тост са кремом, размислите пре него што изговорите "Не" јер је то заправо боља опција.
Оброци који обилују протеинима, а који су укључивали јаја, сир и шунку били су изненађујуће повезани са већим ризицима од настанка проблема са анскиозношћу и других психосоцијалних проблема.
Шунка и сланина се сматрају намирницама које треба свести на минимум јер су високо обрађене.
Др Лопез-Гил је упозорио: „Наши налази показали су да је непрескакање доручка део рутине здравог начина живота, али и да га треба јести код куће."
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ