Девојка дочарала шта се дешава у организму
Једна млада дама одлучила је да прихвати изазов и почне да се храни здраво, а прва намирница коју је успела да избаци је хлеб. Свакодненвно је пратила шта се догађа са њеним телом наредних месец дана, а онда је открила и резултате.
Прочитајте још: Планирајте и одредите приоритете: Седам савета за срећнији живот
1. Стално сам осећала глад
Првих седам дана нисам могла да се наједем. Стално сам осећала глад. Хлеб ми се јео, колачи су ми се јели, кифлице сам сањала… У пекару нисам смела ни да привирим. Доручак је био најкритичнији, у смислу да сам морала да променим приступ овом оброку. Уместо да одем у пекару и купим нешто за доручак, морала сам од куће да носим кувана јаја, хељдину кашу или било шта што ће ме држати ситом док не дођем кући. Али након пар дана, организам се навикао, иако кризе осећам и сада – након месец дана од одбацивања хлеба.
2. Смршала сам 5 килограма
Једино што сам променила у исхрани је то што сам избацила хлеб. Све остало је остало исто. Да напоменем како се никад нисам хранила нездраво, осим тог доручка који је махом био оброк из пекаре.
Наставила сам да вежбам као и пре, да једем домаћа кувана јела за ручак (сарма, пасуљ, грашак), али само без хлеба. Након месец дана сам видно смршала, а вага је показала – 5 кг.
3. Осећала сам грчеве у ногама
Прве две недеље сам сасвим из исхране избацила угљене хидрате. Одмах сам почела да осећам грчеве у ногама, што никад пре није био случај. Ноћу нисам могла да спавам и након што сам се консултовала са доктором, предложио ми је да у исхрану вратим угљене хидрате – све осим хлеба. Након тога су грчеви постепено престали. Хлеб је богат електролитима, а када ваше тиело не добије довољно ових есенцијалних хранљивих материја, то може довести до грчева мишиц́а.
4. Осећала сам се уморно
То је онај осећај кад кренете на дијету, па тело не може да схвати зашто сада нема оно на шта је навикло, па се буни великим умором и јаким главобољама. То је оно што ми је највише сметало током одбацивања хлеба.
5. Стално ми се јело нешто слатко
Била сам одлучна да нећу поклекнути, али тело ми је жудело за слаткишима. Лекар ми је објаснио да моје тело тражи енергију на коју је навикло. Када се осец́амо уморно и исцрпљено, природно посежемо за храном која нам може брзо дати енергију, као што су слаткиши и заслађена пиц́а. Иако умерено једење хлеба нец́е довести до тога да добијете вишак килограма, једење колачиц́а и чоколаде кад год се осец́ате исцрпљено свакако може.
Зато сам одлучила да након месец дана у исхрану вратим хлеб, али интегрални, од целог зрна. Овако припремљен (домаћи) хлеб сада ми траје и по недељу дана, јер ми је довољна једна кришка овог хлеба на дан.
Рецепт за домаћи интегрални хлеб:
500 г интегралног пшеничног брашна
3 кашике кукурузног брашна
1 коцка квасца
2-3 кашике маслиновог уља
2 кашике ланеног семена
2 кашике семенки сунцокрета
2 кашике семенки бундеве
1 кашичица шећера
1 кашичица соли
око 400 мл топле воде
Прочитајте још: Да ли сте ХИПОХОНДАР? Ово су први знаци који указују на то
Припрема:
Растопити квасац у мало топле воде са кашичицом шећера. Помешати интегрално и кукурузно брашно и семенке, па додати надошли квасац. Уз постепено додавање воде, замесити глатко тесто. Премазати са мало маслиновог уља и оставити да се удвостручи. Затим премесити и опет оставити да нарасте. Посути мешавином семенки и пећи око 40 минута на 200 степени.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ