Наспрам овог напитка, кафа је много мање штетна када је у питању блистав осмех којем сви тежимо.
Иако се до сада мислило да су тамни и обојени напици попут кафе, црног вина и неких газираних сокова најодговорнији за флеке на зубима, то и није у потпуности истина.
Наиме, чај горког укуса је кобан за белину зуба, што је и научно објашњено.
Истина је да чај због високе концентрације танина више обоји зубе од кафе, рекла је др стоматологије Ина Черн за "Wелландгоод" и објаснила да су управо танини ти који дају горак укус чају.
Прочитајте још: Иако је изузетно здрав, ЧАЈ од КАМИЛИЦЕ може имати ОВЕ штетне ефекте
Они који преферирају зелени чај не морају превише да се брину, јер црни и улонг чајеви имају много већу концентрацију танина, због којег ће зуби временом потамнети.
- Количина танина у било којој врсти чаја варира у зависности од произвођача, али је сигурно рећи да црни и улонг чајеви имају највећу количину танина, док зелени чај има много мању количину - каже др Черн, и додаје са су биљни чајеви ипак добри за зубе.
- Чајеви без танина укључујћи и већину оних без кофеина или оне од биљака попут ђумбира, шипка, камилице, јасмина и хибискуса су добри за здравље зуба.
Черн је дала и пар савета људима који воле да пију чај, како не би морали да размишљају да ли ће нашкодити беспрекорном осмеху.
- Додајте млеко или замену за млеко у чај. То ће му посветлити боју и тиме ће мање "офарбати" зубе. Након чаја можете попити мало воде и на тај начин их испрати, док ће испијање чаја са сламком смањити контакт течности са зубима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ