Предуго жвакање може повећати ризик од настанка каријера
Жваке се жваћу хиљадама годинама, мада су раније биле далеко другачије од данашњих. Жваке без шећера могу да смање ризик од појаве каријеса и помажу нам у јачању мишића лица, али предуго жвакање може да буде штетно. Ипак, многи не би ни слутили да се "предуго" односи на време које прелази 15 минута.
Према речима стоматолога др Каледа Касема, једну жваку можете максимално 15 минута да жваћете.
"Жвакањем се производи чишћење заосталих комадића хране и елиминисање киселости. Тиме смањујемо могућност настанка каријеса. Ипак, ако жваку жваћемо дуже време, почињу да се троше минерали. То се зове деминерализација. Зуби су подложни каријесу", појаснио је др Касем.
Према стоматолозима, жвака може да погорша стање које утиче на темпоромандибуларне, односно виличне зглобове, који повезују доњу вилицу са лобањом. Они контролишу жвакање, говор, зевање и гутање. "Жвака не може да узрокује проблем са темпоромандибуларним зглобовима, али може да погорша постојеће проблеме са њима. Зато се не препоручује особама које имају такве проблеме", упозорио је стоматолог.
Симптоми поремећаја темпоромандибуларних зглобова укључују бол у пределу лица, бол вилице или ушију, главобоље, бол и притисак иза очију, пуцкетање приликом отварања или затварања уста, повремено испадање доње вилице из лежишта, болну осетљивост мишића вилице, проблеме са жвакањем или одгризањем, отицање лица, изненадну промену загрижаја. Стоматолог саветује људима да бирају жваке без шећера.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ