Иако је реч о веома здравој намирници, једна група људи не би требало да је конзумира често
Лубеница је богата магнезијумом, цинком, калијумом и витамином Б. Обилује протеинима, а има веома мало калорија, те у њој можете уживати до миле воље без гриже савести.
Конзумација лубенице поспешује мршављење, а верује се како такође може имати антиканцерогено деловање. Лубеница средње величине садржи око 92 посто воде, тако да је изврсна опција да будете хидирани у врелим летњим данима.
Студија из 2019. године, која је испитивала учинке конзумације лубенице на ситост и телесну тежину код прекомерне тежине и гојазности код одраслих, установила је да су се они који су свакодневно конзумирали две кришке лубенице током четири недеље осећали мање гладнима и да су изгубили знатно више килограма од групе која је конзумирала нискокалоричне колачиће. Ипак, упркос томе што је тако здрава, није погодна за све људе, пише Wеб МД.
Међутим, нутриционисти упозоравају да конзумирање лубенице за једну групу људи и није најбоље, а реч је о дијабетичарима.
Лубеница је пуна природног шећера, што може проузрочити скок шећера у крви.
Ипак, не треба је у потпуности избацити из исхране. Могу је комбиновати с намирницама које су богате здравим мастима, влакнима и протеинима, попут орашастих плодова или семенки. Ова комбинација храњивих намирница може помоћи особи да се дуже осећа ситом и успорити апсорпцију шећера у крвоток.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ