Утицај на Алцхајмерову болест.
Божић је време за уживање и иако ове године породица и пријатељи можда недостају за столом, још увек постоје сви разлози да се почастите неким посластицама.
Даска за сир са вином за многе је свечана главна ствар - било да је то загревање на Бадње вече, на Бадњи дан или Божић. И, супротно популарном веровању, ново истраживање сугерише да би сав овај свечани сир и вино заправо могли бити добри за вас. Истраживање каже да би умерена конзумација вина и сира могла да помогне у заштити можданих функција како старите.
Прочитајте још: Одличне вести: У Србију стиже ЛЕК који ће дијабетичарима заменити ЧЕТИРИ
Након прикупљених података и анализе о прехрамбеним истраживањима и резултата когнитивних тестова од 1.500 одраслих особа у Великој Британији, током десетогодишњег периода, истраживачи су открили да је сир убедљиво најпогоднија храна и да је црвено вино истакнуто због својих веза са побољшаном функцијом мозга. Доцент Вилете је рекао:
- Био сам пријатно изненађен што наши резултати сугеришу да умерено једење сира и свакодневно пијење црног вина нису само добре ствари које нам помажу да се носимо са нашом тренутном пандемијом Ковид-19, већ имају и здравствене користи. Изненађујуће је да су резултати такође открили да је јагњетина повезана са "дуготрајном когнитивном моћи", али студија је нагласила да је прекомерна со посебно лоша за људе који се већ сматрају ризичним од Алцхајмерове болести.
Прочитајте још: ДИЛЕМА је решена! Ево да ли је кафа ДОБРА ЗА ЛИНИЈУ
Међутим, вреди истаћи да су истраживачи нагласили да су потребне и даље студије. У извештају који је ове године објавила Ланцетова комисија за превенцију деменције наводи се да се истраживања о дијеталним везама још увек појављују, али да су здрава исхрана и редовно физичко вежбање повезани са мањим ризиком, док су прекомерна конзумација алкохола и гојазност повећали ризик.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ