У време празнника, често умемо да се прејадамо
Разноразним ђаконијама и посластицама тешко је одолети, а већина нас се препушта уживању како у храни и пићу. Ипак, често умемо и да претерамо.
Прочитајте још: СИРЋЕ – јабуково и винско за здравље, алкохолно за чишћење
Разне ђаконије са доста масти, колачи, жестока пића, садрже хиљаде калорија које се не могу тако лако сварити. Надимање, мучнина, горушица, некада и јаки болови, честа су појава. Помоћу ових савета, покушајте да последице преједања умањите.
Алкохол и масти
Алкохол и велика количина масти изазивају нагли пораст масноћа у крви. Јетра почиње отежано да функционише, проток крви се успорава, страдају крвни судови, расте крвни притисак, срце је угрожено, а нису ретки ни они који потраже после гозбе лекарску помоћ. Масна, зачињена храна, слаткиши и алкохол чак и код здравих особа понекад изазивају озбиљне проблеме с варењем, несаницу и главобољу. Лекари саветују свима, нарочито хроничним болесницима, умереност и уздржавање од намирница које би им погоршале постојеће тегобе.
Лекови
Најбољи лек против преједања је умереност. Једите и почастите се, али јешћете и сутра. Избегавајте претерано љуте намирнице и алкохол. Покушајте да једете полако и да не гутате ваздух док једете. Лекари упозоравају да изгладњивање уочи слава, када се током дана скоро ништа не једе, да би се касније обилно ручало, може посебно да шкоди неким људима.
Кисела вода и цитруси
Ако вам се, ипак, деси да претерате, стручњаци саветују да као прву помоћ попијете чашу киселе воде, поједете наранџу, исцедите лимун.
Уколико једете обилни и нездрави оброк, употпуните га воћем. Уносом антиоксиданаса који се налазе у воћу као што су грожђе, киви и вишње, смањићете утицај слободних радикала.
Унос високо калоричне хране, без поврћа и воћа који садрже антиоксидансе, може да има штетне последице. Ако сте позвани на вечеру која се служи за столом једите воће пре подне и обавезно поједите неки лаган оброк за ручак. Ако сте послужени за "шведским столом" да би обуздали сопствени апетит, прво једите свеже или киселе салате, најбоље кисели купус, а избегавајте салате са мајонезом и павлаком.
Шетња и чај
После славске трпезе било би добро бар мало да се прошетате на чистом ваздуху. Код мучнине од претераног оброка добро је да попијете и чај од камилице, нане, чај са кимом. Потрудите се да сутрадан једите благу супу од поврћа, салате, посебно салате од купуса слатког или киселог.
Кисела чорба
Стари рецепрт је кисела чорба. Закиселите лимуном чорбу, попијте мало расола или једите чорбу од киселог купуса. Попијте лимунаду, јер лимун додаје добру киселину која помаже варењу. Пар дана једите умерено лагану храну.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ