Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је важно да знамо приликом куповине ПРОБИОТИКА?

Зашто све више људи посеже за пробиотицима у решавању здравствених проблема?

1716910706_shutterstock_2399507397.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пробиотици су постали централна тема у медицинској сфери, а њихова популарност расте из више разлога. Проф. Невена Ивановић, ванредни професор на Фармацеутском факултету, истиче да је то резултат све већег броја научних доказа који потврђују њихову ефикасност у лечењу и превенцији различитих здравствених проблема.

Како се Србија позиционира у овом контексту? Када је реч о пробиотицима, Србија свакако не заостаје, као земља са озбиљним истраживачким центрима, истиче проф. Ивановић. Постоје добри примери из праксе. Један од њих је Probiotic Excellence Center, који је добио и међународна признања за иновативну технологију у области пробиотика. У питању је иновација у области повећања стабилности пробиотских сојева коришћењем адекватне амбалаже пробиотског производа.

Проф. Невена Ивановић

Како амбалажа утиче на ефикасност пробиотика? С обзиром на осетљивост пробиотских микроорганизама на спољне утицаје попут кисеоника и влаге, адекватна амбалажа постаје пресудна. Проф. Ивановић даље објашњава како иновативно паковање, попут aTECH технологије, игра кључну улогу у очувању стабилности пробиотских препарата, чиме се осигурава њихова ефикасност на тржишту. Техничким детаљима, објашњава професорка, односно применом трослојног блистера и кесице пуњене инертним гасом азотом постиже се додатна заштита од спољњих фактора као што су кисеоник, светлост и влага, чиме се продужава рок употребе и гарантује квалитет производа.

Проф. Ивановић наглашава важност очувања стабилности пробиотских препарата током целог процеса, од производње па све до крајњег рока употребе. Открива нам да је кључно да се број живих микроорганизама одржи на потребном нивоу, тј. у адекватној дози, те да је амбалажа од кључног значаја за овај процес.

Фото: промо

Колико су ови резултати важни за праксу? Ови резултати су од кључног значаја, закључује проф. Ивановић. Тестирање ефикасности и спроведене студије стабилности дају додатну сигурност пацијентима, фармацеутима и лекарима, потврђујући квалитет и стабилност пробиотских препарата.

Препорука за крај? Оно на шта треба обратити пажњу приликом одабира квалитетног пробиотског препарата, јесте пробиотски сој, доза и адекватна амбалажа. Увек бирамо пробиотски сој који се налази у свим светским смерницама. Један од највише испитаних и клинички доказаних пробиотских сојева за све облике дијареје је Saccharomyces boulardii. Да бисте били сигурни у квалитет пробиотског препарата који узимате и да ли има адекватан број пробиотских култура до краја рока употребе, обратите пажњу и на његову амбалажу. Најновија aTECH технологија специјалног паковања гарантује ефикасност производа до краја рока употребе.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas