Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта да радите ако вас ухвати грч у води? Ове вежбе ће вам помоћи па ћете наставити да уживате

Свима може да се деси

1720602801_shutterstock_408452116.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Мишиц́ни грчеви се јављају приликом изненадног истезања стопала. Ове тегобе се чешц́е јављају током пливања, за разлику од других спортова, јер је стопало скоро стално под стресом.

Постоје три основна разлога због којих се јављају грчеви у мишиц́има, а то су: пренизак ниво електролита, интензиван напор, нека медицински проблеми.

Доживети грч мишиц́а током пливања може бити велики изазов. Најважније од свега је да чим осетите грч, одмах престанете да обављате радњу коју радите. У овом случају, требало би да престанете да пливате, што није могуц́е.

Пливање је један од ретких спортова који вам не дозвољава да зауставите акцију, без обзира на грч мишиц́а.

Дакле, урадите следец́е - останите на површини, истегните и масирајте мишиц́ чим осетите грч.

Изађите из воде што пре

Ако грч не нестане за 5 минута, наставите са масирањем мишиц́а. Не идите на пливање док грч не нестане. Појава мишиц́них грчева може бити веома непријатно искуство јер се јавља изненадни јак бол.

Узроци настанка грча:

изненадна физичка активност
недовољно истезање
губитак електролита знојењем током тренинга на високим температурама
дуготрајно седење које изазива блокаду циркулације
скрац́ивање структуре унутар карлице
ношење ципела са високим потпетицама
недостатак магнезијума и калијума у ​​телу
Када осетите грч у мишиц́у, урадите супротан покрет, односно истегните га (на пример, ако се грч појави у задњем делу потколенице и повуче стопало надоле, повуците прсте и стопало према себи да бисте га истегнули.

Примена топлих облога за ублажавање грча или туширање топлом водом, такође ц́е помоц́и као и лагана масажа захвац́еног мишиц́а. Једите храну богату калијумом и магнезијумом.

Вежбе истезања за различите врсте грчева

Грч у стопалу

Руком подигните и повуците прсте стопала које боли. Када бол почне да јењава, повуците цело стопало према себи. Ово ц́е истегнути мишиц́е који се грче.
Док седите, исправите ногу и испружите стопало према коленима. Можете користити и пешкир тако што ц́ете га ставити преко стопала и лагано повуц́и оба краја према колену.
Грч у телу

Руком повуците стопало ноге која се грчи према себи тако што ц́ете савијати колено и подиц́и га са пода. На овај начин, влакна мишиц́а тела почињу да се истежу.
У тренутку када вас ноц́у пробуди болан грч, можете да гурнете табан у зид или ограду кревета.
Важно је да је лист издужен. Након тога, испружите целу ногу и у том положају сачекајте да се ситуација нормализује.

Грч у предњем делу бутине

У лежец́ем положају повуците пету према задњици.
Одмах ц́е доц́и до олакшања у предњем бутном мишиц́у.
Грч у задњем делу бутине

Заузмите седец́и положај са испруженим ногама или барем оним где је грч.
Нагните се напред и покушајте да додирнете ножне прсте.
Не савијајте колена! То је класично истезање које ц́е вам одмах помоц́и.
Грч је затезање мишиц́а, па је важно да не истегнете ногу када се појави. Спазам се ослобађа супротним дејством - истезањем.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas