Сок од кивија је нешто што треба да убацимо у свакодневно кориштење, јер делује благотворно на организам и препун је разних здравих састојака.
Сок од кивија ће да вам пружи велику количину калијума и влакана, а то може да вас заштити и од настанка срчаних болести.
Треба да будете опрезни са дневном количином сока од кивија. Не би требало да попијете више од 1-2 часе сока који сте разблажили са водом у јер може да дође до алергија на киви.
Одлично је средство за оне који имају проблема са песком у бубрегу и жучи.
Спречава кардиоваскулативне болести, спречава појаву тромбова и згрушавање крви, смањује ризик од можданог удара, штити виталност ћелија, утиче повољно на вид и спријечава и очне болести ( катаракту ,дивертикулозу, коњуктивитис…), подстиче опоравак организма, штити ДНК од штетног утицаја слободних радикала, снажно детоксикује организам, побољшава имунитет, спречава формирање масних наслага...
СОК ОД КИВИЈА РЕЦЕПТ
За припрему сирупа од кивија треба вам :
1,5 килограм свежег и ољуштеног кивија,
Пола килограма шећера,
1,5 литра воде.
Ољуштите киви и исецкајте, убаците га у блендер и уситните. Ако немате при руци блендер, можете да искористите и машину за млевење парадајза. Потом, тако уситњен киви пропасирајте кроз густу цедиљку да би се ослободила што већа количина сока. Затим, прокувајте воду, када вода проври сачекате да се охлади.
А у процеђени сок од кивија додајте прокувану воду која се предходно прохладила и пола кг шећера. Мешајте око 20 минута док се шећер у потпуности не истопи. Стерилишите стаклене флаше у које ћете сипати домаћи сок од кивија и ставите га у фрижидер. Пре употребе сока разблажите га са водом.
Сок или сируп од кивија, садржи витамин А, комплекс витамина Б витамин Ц, витамин Е, витамин К, селен, калцијум, калијум, фосфор, каротеноиде, гвожђе,хлорофил, лутеин, угљене хидрате, флавоноиде и због тога се препоручује да се користи у исхрани беба, а посебно се препоручује киви у трудноћи. Сок од кивија веома је укусан и здрав и користи се као превентива у лечењу многих обољења.